Amb Veu de Dona a la Pobla de Mafumet
Aquest municipi del Tarragonès ha acollit una nova jornada en la que l'altaveu ha estat per les dones protagonistes de la química i el món rural
Tarragona
L’esdeveniment ha comptat amb taules rodones i entrevistes que han girat entorn la dona en la política municipal, la indústria química, el món rural i la intel·ligència artificial.
La veu de les protagonistes en política municipal
La primera taula ha estat la dedicada a la política municipal, concretament la de la Pobla de Mafumet i el paper creixent de les dones en aquesta. Un dels temes centrals ha estat la conciliació familiar. Per a Bàrbara Francesch, regidora d'Acció Social, Gent Gran i Polítiques d'Igualtat conciliar és “poder decidir quan i on prendre a la criatura o què faig amb ella. Els meus fills han estat en plens, juntes i actes sense cap mena de problema”. Per la seva banda, Tània Carretero, regidora de Dinamització Laboral, Empresa i Salut ha indicat que “som unes privilegiades perquè no sé si fa uns anys s’hagués vist de la mateixa manera. Penso que hi ha hagut una evolució en la societat que ens ha permès sentir-nos còmodes fent-ho i que a ningú li estranyi si hem de portar els nostres fills algun acte”.
Abans de la segona taula s’ha entrevistat a la directora dels SSTT d'Igualtat i Feminisme del Camp de Tarragona Immaculada Pastor. En la seva intervenció, la directora ha indicat quines són les eines clau per a dur a terme polítiques d'igualtat efectives. “Són tres potes: les estructures institucionals, els coneixements de les expertes i les mateixes dones articulades a través de les associacions. És aquesta suma la que fa que les lleis en aquesta matèria arribin a bon port” apuntava Pastor.
La veu de les dones de la química
La segona taula ha estat la dedicada a les dones que treballen a la química. Totes dues ponents han indicat que la presència femenina és important en aquest sector. “En la part de producció, majoritàriament continua havent-hi molts homes, però en càrrecs intermedis ja hi ha moltes dones. Si continues pujant a la piràmide de directius sí que es continuen havent-hi molts homes, però es van veient noms de dones al capdamunt”, relata Lara Santos, directora de Salut, Seguretat i Medi Ambient de Dow Tarragona. En la mateixa línia Eva Córdoba, operadora de planta de Repsol, ha explicat que hi ha dones en tots els estrats i fa anys que la situació és així. “Jo vaig entrar a l’empresa fa vint anys i la cap de planta i algunes directives ja eren dones” remarcava.
La veu de les dones del món rural
La tercera taula ha reunit dones procedents de l’àmbit rural, però que han exercit professions com l’educació o la medicina.
Maria Teresa Fortuny, professora jubilada ha relatat les problemàtiques que enfronten els professors a l’hora d’aplicar la coeducació. "És difícil aplicar un currículum transversal. Faré un tema d’igualtat a matemàtiques, el faré fora quan surti d’excursió? La coeducació ha de ser a tota hora, no és una cosa que es pugui deslligar del dia a dia de classe” denunciava Fortuny.
En el cas de Mª Socorro del Amo Benito, metge de Medicina Familiar i Comunitària (MFIC), ella aprofitat l’oportunitat per remarcar que “actualment, hi ha una normalització per part dels pacients. S’ha deixat bastant enrere la concepció que la infermera és la dona i el metge l’home”.
La veu de la reivindicació i l'associacionisme rural
La quarta taula ha estat la dedicada a les dones de l’àmbit rural. Irene Gomis d'Unió de Pagesos ha volgut trencar amb els estereotips que el món de la pagesia és masclista. “La majoria d’afiliats són homes d’entre els 50 i 55 anys, i, tot i això, ara la coordinadora general és una dona i a la permanent hi ha 5 dones”. A més a més, ha volgut reivindicar el paper de les dones en aquest àmbit. "“Les dones sempre hi han estat, però en segona línia i no es veien. Potser no feien la feina bonica d’anar dalt del tractor, però han fet la feina més manual”, apuntava Gomis.
En aquesta taula també s’ha comptat amb Georgina Florejachs, coordinadora del projecte Dones Pageses i amb Guita el Mjahed, una participant del projecte. Aquest té l'objectiu de crear comunitat entre dones mentre cultiven el seu propi hort de forma ecològica i sostenible. “En els nostres horts poden entrar homes i ajudar a conrear, però qui prenem les decisions som les dones perquè generem uns altres espais i xarxes que són molt importants”, defensa Florejachs.
Després de les taules s’ha entrevistat a Dolors Setó, doctora en ADE i membre de Women4Ethical AI de la UNESCO. Setó ha insistit en la necessitat d’una presència més gran de dones en l’àmbit de la intel·ligència artificial: “Encara estem infrarepresentades, i és crucial que les dones participin en el disseny i desenvolupament de la IA”. També ha alertat sobre els biaixos presents en els sistemes d’IA: “Hi ha problemàtiques en reconeixement facial i de veu en dones, amb les dades que es fan servir per entrenar els sistemes o el llenguatge que aquests utilitzen que en molts casos perpetua estereotips de gènere”.
Aquest esdeveniment s’ha consolidat com un punt de trobada per a dones de diversos sectors que busquen compartir experiències, visibilitzar reptes i proposar solucions per avançar en la igualtat de gènere.