Manifestació descentralitzada per protestar contra Rodalies
Set plataformes d'usuaris afectats han convocat per dissabte 22 de març concentracions a diferents punts del territori per reclamar mesures urgents i efectives que millorin el servei de trens

Manifestació descentralitzada per protestar contra Rodalies
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
"La mobilitat és un dret, i aquest dret està sent trepitjat". Així ha començat el manifest que han llegit les set plataformes d'usuaris de Rodalies. Un manifest que ha precedit la convocatòria d'una manifestació per protestar contra la "manca d'eficiència" del servei de Rodalies i per reclamar a les autoritats "mesures urgents i efectives" per millorar el servei dels trens.
La protesta serà descentralitzada, per visibilitzar com Barcelona ho ha centralitzat tot. Els usuaris es concentraran el dissabte 22 de març a les 12 del migdia en diferents punts de Catalunya, a Tortosa, Tarragona, Valls, Lleida, la Garriga, Segur de Calafell i Cardedeu. Els organitzadors són set plataformes d'usuaris afectats que, fins ara, no s'havien conegut. Han estat els problemes d'aquestes últimes setmanes els que han fet vessar el got i els ha fet organitzar-se i protestar conjuntament. Les plataformes són: Trens Dignes; Dignitat a les Vies, de les línies del Camp de Tarragona; Perquè no ens fotin el tren, dels usuaris de l'R3; Salvem l'R2 Nord; l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Valls; Avanter@s Pringats, dels usuaris d'Avant de Catalunya, i l'Associació per la Promoció del Transport Públic.
Un problema de centralisme
El Balcó ha pogut parlar amb dos dels representants d'aquestes associacions, l'Anna Gómez, de Dignitat a les Vies; i en Marc Janeras, de Perquè no ens fotin el tren, que han reivindicat la necessitat d'unir-se per sumar esforços: "És un problema compartit, endèmic i sistemàtic i hem anat batallant línia a línia, però compartim molts problemes", ha apuntat Janeras.
Ara bé, tots dos han criticat el centralisme tant de Rodalies com del focus del problema. Per la seva banda, Gómez ha reivindicat que és ara quan tenen més protagonisme perquè el problema ha estat a Sants: "Barcelona, benvinguts a Tarragona", ha dit Gómez, qui ha afegit que ells porten "molts anys patint" aquests problemes. A més, ha destacat que es parla molt dels problemes de la gent de fora que va fins a la capital catalana, però no tant de la "dificultat d'anar d'un punt a l'altre sense passar per Barcelona". És precisament per això que han decidit fer protestes simultànies: "Volíem fer una manifestació a Tarragona, però els companys no podien venir".

Toni Albir

Toni Albir
Janeras ha destacat també el "doble centralisme" que pateixen. Per una banda, per la "gestió d'Adif i Renfe tan allunyada", referint-se al govern espanyol; i per l'altra quan ha intervingut la Generalitat, han percebut una "visió de Rodalies molt barcelonocèntrica". Han reivindicat que el tren ha de ser un "mitjà vertebrador de tot el territori".
Antoni Bassas ha recordat com ara fa 18 anys, al desembre del 2007, va haver-hi una manifestació per problemes similars. Sota el lema de "Per les infraestructures", 200.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 700.000 segons els organitzadors, van caminar des de Via Laietana fins a l'Estació de França per demanar més inversions: "Va ser com un canvi d'etapa".
Ple monogràfic
Amb tot, aquest matí Rodalies ha estat el tema central de la sessió de control del parlament: retrets entre partits, reclamació de dimissions i l'anunci d'una compareixença del president de la Generalitat, Salvador Illa el 25 de març. Serà una compareixença aprofitant el el ple monografic que han demanat Esquerra, Comuns i la CUP per abordar la crisi al servei de Rodalies.
Junts demanava que Illa comparegués en aquest mateix ple, el que se celebra aquesta setmana, però els socis d'investidura d'Illa ho han bloquejat, ajudant així al govern tot i que no s'ha estalviat crítiques pel desgavell a Rodalies. Illa s'ha compromès a posar solució als problemes, però ha advertit que això requerirà temps perquè, tot i que considera que ara s'està fent la feina, la situació és fruit d'anys de desinversió.
En paral·lel, al Congrés, el ministre Oscar Puente deia que no podien fer més inversions perquè ja porten 2000 milions d'euros des que van arribar al govern i que si inverteixen més es fa inviable el servei. En altres paraules, s'hauria de tancar Rodalies per executar les obres que es necessiten.
Vaga dels treballadors
Dilluns 17 de març començarà la setmana amb una vaga dels treballadors de Renfe i Adif pel traspàs de Rodalies. Aquell dilluns, el dia 26 de març i l'1 d'abril hi haurà vaga de 24 hores; i després han convocat també aturades parcials durant la resta de dies: el dia 19 de març; el dia 24 de març el dia 28 de març i el dia 3 d’abril de 2025. Avui la Generalitat ha decretat els serveis mínims per aquesta aturada, del 66% a les hores punta i del 33% a la resta dels dies.