"Hi ha hagut un canvi de mirada en matèria de seguretat a les presons, però queda camí per recórrer"
Sindicats i treballadors repassen el que s'ha fet i el que queda pendent un any després de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric a mans d'un pres

Centro penitenciario de Mas d'Enric / Getty Images

Tarragona
Un any després de l'assassinat de la cuinera de la presó de Mas d'Enric per part d'un intern, els treballadors valoren positivament els canvis implementats als centres penitenciaris però creuen que encara queda camí per recórrer. La darrera novetat és que el govern vol reconèixer els funcionaris com a agents de l’autoritat: el conseller Ramon Espadaler ha explicat al Parlament que ho estudiaran i posteriorment es faran les modificacions legislatives necessàries “per donar compliment a aquesta reivindicació històrica”, que el que fa és protegir-los jurídicament, indemnitzar-los en cas de danys materials o personals i penalitzar de manera més severa a tots els que els agredeixin.
“Hi ha hagut un canvi de mirada en matèria de seguretat però encara manca per fer”, diu la Montse Balaguer, la delegada d’UGT Presons. En els darrers mesos s’han retirat els presos condemnats per delictes de sang de les cuines, una mesura que ha afectat 359 interns, segons els sindicats: 249 han estat recol·locats en altres serveis dels centres, 46 estan pendents de nova ubicació, 41 van renunciar i 19 s’han donat de baixa. També es va acordar treure de les cafeteries dels centres on van treballadors i visitants a determinats presos, quelcom que s'ha complert de manera parcial. La Síndica de Greuges ha criticat la mesura i la considera “excessiva”.
D’altra banda, a Mas d’Enric ha començat una prova pilot que ara s’estendrà a tots els centres per subjectar els ganivets i les tisores, de manera que estiguin fixats a la paret, el màrmol o la taula i tinguin un marge de recorregut limitat: “d’aquesta manera ningú es pot passejar per la cuina amb cap estri punxant a la mà”.
Reclams pendents de resoldre
D’entre les reivindicacions pendents, una de les més repetides per sindicats i plantilla és la de poder utilitzar aerosols d’autodefensa en cas de conflicte, esprais amb un gas lacrimògen inofensiu per a la salut i que es retira només rentant-se la cara: “serviria per resoldre situacions de manera ràpida i sense força física, amb menys violència, agressió i contenció, especialment útil en moments de tensió i espais tancats”.
La revisió de protocols en cas d’accidents greus és una altra de les fites a assolir segons la Francina, treballadora de Mas d’Enric: “actualment són molt proteccionistes amb els interns i ens deixen desprotegits”. Subratlla també l’ús de medicació líquida per evitar el tràfic de certs medicaments, un increment de la dotació de personal a dins dels mòduls (que hi hagi entre quatre i sis treballadors) i la gestió de les cuines per part d’empreses externes.
En referència al personal, hi ha hagut hi ha hagut més de 400 noves incorporacions des de l'estiu, que ja estaven signades abans de l'assassinat de la Núria, i s'han obert borses, el que permetrà, per exemple, cobrir millor les guàrdies. També han començat 120 caps d'unitat nous a tots els centres, que són els que marquen les directrius.
Dia pel record
Avui a les 12h es farà un minut de silenci a totes les presons catalanes. A Mas d'Enric, el govern ha convocat un acte de record a porta tancada i els treballadors faran un homenatge a les afores del recinte.

Eva Hidalgo
Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.