Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

Miquel Buch, conseller d’Interior durant la Covid, es pregunta quantes vides s’haurien pogut salvar sense la recentralització de l’Estat

Des del seu punt de vista, si Catalunya hagués pogut tenir plenes competències, hauria pogut “salvar la situació de manera més segura, més àgil i amb més garanties”

Miquel Buch, conseller d’Interior durant la Covid, es pregunta quantes vides s’haurien pogut salvar sense la recentralització de l’Estat

Miquel Buch, conseller d’Interior durant la Covid, es pregunta quantes vides s’haurien pogut salvar sense la recentralització de l’Estat

00:00:0021:36
Descargar

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Miquel Buch, que durant la pandèmia era el màxim responsable de la seguretat a Catalunya, qualifica la "recentralització" que va aplicar el govern Sánchez com "l'error més gran de l'Estat espanyol".

Ha plogut bastant des del moment més cru de la pandèmia. Cinc anys després, qui en aquell moment era el conseller d'Interior de la Generalitat apunta que la gestió que va fer el govern de Pedro Sánchez, recentralitzant competències, va agreujar la situació a Catalunya.

"Recentralitzar va ser el major error de l'Estat espanyol", ha afirmat Miquel Buch, en una entrevista a l'Aquí Catalunya. I ha argumentat el perquè: "nosaltres anunciàvem mesures, l'Estat les rebutjava i, passats uns dies, les acceptava". És per això que s'ha preguntat "quantes vides s'haurien pogut salvar mentre nosaltres preníem la decisió i Espanya les retardava?". Des del seu punt de vista, de no haver estat així, si Catalunya hagués pogut tenir plenes competències, hauria pogut "salvar la situació de manera més segura, més àgil i amb més garanties, que no depenent de Madrid".

L'exconseller ha reflexionat que "el cafè per a tothom que acostuma a aplicar l'Estat", de vegades és contraproduent. I ha posat com a exemple el que va succeir amb la DANA de València, que "ha acabat amb persones que han mort". Segons ell, "han demostrat que no volen i no saben gestionar" una catàstrofe.

Així com amb el govern espanyol ha estat molt crític, Buch ha aplaudit la resposta ciutadana en aquells moments tan durs, per la seva "responsabilitat i maduresa", malgrat la por i l'impacte "d'haver perdut d'un dia per l'altre tota la llibertat". La seva conclusió és que Catalunya va demostrar que és "un país que va saber superar els mals moments".

Coincidint amb aquest cinquè aniversari del primer confinament a Catalunya, qui va ser el màxim responsable de la seguretat ha subratllat la importància de mantenir la inversió en emergències, també "en moments de recessió econòmica". És, diu, tan necessari com blindar les partides de salut, educació o polítiques socials. "Podem tenir molt bones escoles i hospitals que, si no podem garantir la seguretat i les emergències, el país cau", ha conclòs.

Durant l'entrevista, Buch ha explicat per què s'ha donat de baixa de Junts. "De vegades, desgraciadament, les parelles se separen perquè la relació s'ha anat deteriorant, ningú vol mal a l'altre, però ens apartem perquè no estem còmodes l'un amb l'altre i jo em sento així", ha afirmat. Ara bé, malgrat "no sentir-se identificat ni acompanyat", ha admès que si hi hagués eleccions, votaria a Junts.

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir