El Trapezi aposta pel gènere i, per primera vegada, hi haurà paritat entre els artistes
La 29a edició del festival de circ de Reus serà del 14 al 18 de maig i es podran veure més d'una cinquantena d'espectacles

Una acròbata durant la 28a edició del Trapezi de Reus / ARIADNA ESCODA

Tarragona
La 29a edició de la fira de circ de Reus, el Trapezi, arriba amb una novetat descada: per primera vegada, hi haurà paritat de gènere entre els artistes participants. La mirada de gènere és una de les apostes clares de la direcció artística del festival, que també té una sensibilitat especial per facilitar la conciliació familiar dels intèrprets. El festival, que posa Reus en el mapa internacional del circ, es durà a terme entre els dies 14 i 18 de març. En total, hi haurà una més d'una cinquantena d'espectacles tant a sales com als carrers de la ciutat.
El Trapezi és un esdeveniment completament consolidat. Inclou espectacles que passen per tots els formats i disciplines del circ, amb la ferma intenció d'anar més enllà en diversos àmbits. Per una banda, per la qualitat de les propostes que es porten. En aquest sentit, una de les directores artístiques, Alba Sarruate ha explicat que "el circ també necessita qualitat en la seva posada en escena, i que no és una imatge del circ de festa major, amb animals i precarietat, sinó un acte artístic". Ha apel·lat l'evolució de la disciplina, i també del festival, cap a sales, i ha posat en valor el nivell de les companyies que formaran part del Trapezi, moltes internacionals. Però, també ha apuntat que no es perdran els espectacles de carrer, que també han de formar part del festival.
Per altra banda, el festival es proposa anar més enllà de l'entreteniment, amb espectacles que indueixin a la reflexió al voltant de temes com la salut mental, la cosificació o les xarxes socials. Alhora, s'ha treballat per portar produccions per a un públic divers, algunes orientades a joves, d'altres a infants i famílies i també s'ha pensat en la gent gran.
Cristina Cazorla, també directora artística del Trapezi, ha posat el focus en la conciliació. Moltes companyies de circ viatgen en família, i des de la producció del festival se'ls vol posar totes les facilitats perquè actuar sigui compatible amb la vida i necessitats familiars dels intèrprets. Pel que fa a l'aposta de gènere en els artistes, on hi haurà paritat per primera vegada, ha assenyalat que anirà més enllà de l'escenari: també es treballa perquè hi hagi més presència de dones en rols "entre bambolines", com productores, directores o dramaturgues. Cazorla també ha fet una reflexió sobre les dificultats en el sector del circ i la migració del talent. Actualment, a Catalunya no hi ha una Escola Superior de Circ, fet que obliga els artistes a marxar del territori per formar-se. De fet, ha especificat que algunes de les companyies internacionals que actuaran a Trapezi compten amb intèrprets catalans.