La 27a edició del festival Tarraco Viva explicarà la història de les persones anònimes de Roma
Més de 400 actes entre el 12 i el 25 de març se sumaran a la celebració dels 25 anys de la declaració de Tarragona com a Patrimoni Mundial de la Humanitat

Imatge d'una de les recreacions històriques del festival Tarraco Viva 2024 / ARIADNA ESCODA, ACN

Tarragona
Un any més, torna Tarraco Viva, el festival tarragoní sobre la cultura i la vida romana. Entre el 12 i el 25 de març es duran a terme més de 400 actes a Tarragona i als municipis del voltant, en una edició especial per la coincidència amb els 25 anys que la ciutat va ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat. La 27a edició Tarraco Viva se suma a la celebració de l'efemèride amb una aposta clara: transmetre el missatge que el patrimoni és de tothom i que tota la ciutadania en forma part i n'és herència.
Cada any, Tarraco Viva gira entorn una temàtica, que enguany és la plebs. Dit d'una altra manera, la gent normal de Roma, les persones anònimes. Un segment de la societat que es coneix a través de què deien les elits, però que ara es coneixerà per ella mateixa. És el que explica Magí Seritjol, director del festival. Afirma que un dels objectius de Tarraco Viva és fer reflexionar les persones que participen de les activitats. Sobre la plebs, recalca que són qui va construir el 90% del que coneixem de Roma: són qui va construir els edificis, carreteres, tot allò que donava subministrament.
Seritjol afegeix que els diversos estudis estan descobrint una ciutadania activa, que batallava pels seus drets i per millorar les condicions de vida. Una classe popular orgullosa de la seva feina i amb una cultura i festes pròpies. Assenyala com a sorprenent la figura de la dona, que tot i trobar-se en una societat patriarcal i amb moltes limitacions en l'àmbit jurídic, no es quedava a casa. Es coneix que hi havia professores, empresàries i propietàries.
La temàtica es tractarà en diversos formats. Alguns, orientats a tota la ciutadania, com les recreacions històriques, monòlegs, exposicions o presentacions de llibres. El festival, però, també reserva un segment per als experts, amb conferències i debats molt més especialitzats. De fet, Magí Seritjol fa el paral·lelisme que el programa d'activitats és "com una simfonia". Parts més emblemàtiques i grandioses, però també d'altres lentes i íntimes. Reflexiona que igual que en una peça musical, Tarraco Viva té i necessita totes aquestes parts diferenciades per arribar a tots els públics. Seritjol anima tothom a participar del festival, i té molt clara una cosa: "cap història de Netflix és més interessant que la de veritat".