Les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs treballen per continuar en condicions d'operar passada la data prevista de tancament
La patronal, Foro Nuclear, diu que l'energia nuclear a Catalunya és "més que fonamental" i veu "òbvia" la seva continuïtat

La central nuclear Vandellòs II / ACN

Vandellòs
Les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs treballen per continuar en condicions d'operar passada la data prevista de tancament. Ara per ara, Ascó I finalitzaria la seva vida útil el 2030, Ascó II el 2032 i Vandellòs II el 2035. Els tres reactors generen el 60% de l'energia elèctrica a Catalunya i, en el global espanyol, representen la producció d'un 9% de l'electricitat.
La qüestió de futur és el repte actual de les nuclears. Mentre hi ha data posada per al seu tancament, la patronal, Foro Nuclear, reivindica allargar aquesta vida útil. De fet, aquest mateix dilluns, en una trobada amb periodistes, el president, Ignacio Araluce, assegurava que l'energia nuclear a Catalunya és "més que fonamental". El mateix considera una obvietat que les centrals catalanes haurien de continuar operant més enllà de la data de tancament prevista.
Fent referència a les dades de producció, Araluce argumenta que és "impossible" que en els terminis plantejats es pugui produir la mateixa energia amb altres fonts, com les renovables. Afirma que tancar les unitats significaria "no tenir energia aquí", fent referència a la situació a Catalunya. Allargar la seva vida útil no és una decisió que poden prendre les centrals. En aquest sentit, el president de Foro Nuclear espera que les empreses propietàries - com Endesa o Iberdrola- facin una petició formal per demanar-ho. Una decisió que Ignacio Araluce espera que arribi més aviat que tard, ja que el primer tancament, el de la central d'Almaraz I (Càceres), està previst el novembre del 2027.
A Ascó i Vandellòs es treballa amb la mentalitat que continuaran funcionant passats els terminis previstos actualment. Es manté la producció, les formacions a la plantilla i l'actualització i comprovació ingent dels protocols de seguretat. També continuen les inversions, que el 2024 van superar els 100 milions d'euros.
Incidint en la seguretat, les centrals estan preparades per qualsevol situació extrema i pràcticament impossible. En un simulador de la sala de control, els operadors practiquen regularment els protocols per a aquestes situacions, conscients que el més probable és que mai els hagin de posar en pràctica. Uns operadors amb una formació específica - de 3 anys- exclusivament sobre la central on treballen.
L'accident nuclear de Fukshima, al Japó el 2011, va marcar un abans i un després pel que fa a protocols i rigor, i va obligar les centrals a fer diverses modificacions. Un exemple post-Fukushima a Vandellòs II és el "CAGE", el Centre Alternatiu de Gestió d'Emergències. Un edifici totalment equipat fora de la planta on es podria coordinar una situació d'emergència i on 70 persones podrien subsistir i viure sense ajuda exterior durant tres dies. Es va acabar de construir el 2016 i mai no s'ha utilitzat. Des d'ANAV, l'empresa gestora de les nuclears d'Ascó i Vandellòs, asseguren tenir previstes, estudiades i protocol·litzades totes les situacions extremes que es poden donar, tot i l'ínfima probabilitat que succeeixin. Dit d'una altra manera, afirmen estar preparats "per tot".