Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

ChatGPT canvia de personalitat segons l’idioma amb què li parles

Segons un estudi de la UOC, la IA reflecteix estereotips culturals i pot variar el seu comportament en funció de la llengua i el context nacional

Una persona utilizando el Chat GPT. / NICOLAS MAETERLINCK

Una persona utilizando el Chat GPT.

Barcelona

La intel·ligència artificial, i en concret ChatGPT, mostra personalitats diferents segons l’idioma amb què se li parla. Així ho demostra un estudi recent de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que ha analitzat com varia el comportament de la IA en funció de la llengua o el país de referència de l’usuari.

L’equip investigador ha utilitzat el qüestionari psicològic EPQR-A, habitualment aplicat a humans, per avaluar trets com l’extraversió, el neuroticisme o la predisposició a mentir. Les proves s’han fet en sis idiomes diferents i també simulant parlants nadius d’anglès de països com els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, el Canadà i Irlanda.

Els brasilers, més amables

El catedràtic dels Estudis de Psicologia i Educació i investigador de la UOC, Rubén Nieto, explica a la SER que els resultats mostren diferències clares: "Si li parlàvem en brasiler, mostrava més nivell d'extroversió que si li parlàvem en anglès". Segons els autors, aquests canvis reflecteixen els estereotips culturals presents en les dades d’entrenament de la intel·ligència artificial, perquè també els humans percebem que els anglesos són més tancats, i els brasilers més sociables. Els canvis no es donen només entre idiomes, sinó també quan simula parlants nadius d’anglès de diferents països, com els Estats Units, el Regne Unit o Austràlia.

Un biaix que té riscos

Els investigadors alerten que aquests biaixos culturals poden tenir conseqüències importants en tasques com la traducció automàtica o la generació de continguts multilingües, especialment si no es controlen adequadament.

L’equip ja treballa en una nova fase de recerca amb més idiomes, nous models d’IA (com Claude o LLaMA) i diferents qüestionaris de personalitat, amb l’objectiu d’avançar cap a sistemes més neutres i conscients del context cultural.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir