Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

La batalla contra el turisme massiu: així limitaran els pobles catalans l'arribada de viatgers aquest estiu

SER Catalunya ha parlat amb una desena de municipis turístics que prenen mesures per limitar els visitants

Dos turistes amb maletes al centre de Barcelona

Dos turistes amb maletes al centre de Barcelona / David Zorrakino / Europa Press

Dos turistes amb maletes al centre de Barcelona

Barcelona

Els ajuntaments catalans encaren l’estiu amb una preocupació creixent pel turisme massiu. Tant els pisos turístics com l'afluència diària de visitants ocasionen despeses considerables en serveis com la neteja o la seguretat, sovint difícils d’assumir per municipis amb pressupostos limitats. A SER Catalunya hem reunit una desena d’alcaldes i regidors per abordar una pregunta clau: com es pot limitar el turisme?

A llarg termini, els representants d'aquests municipis han suggerit debatre sobre un impost a les segones residències, una taxa als visitants d'un sol dia o un tribut als restaurants en temporada alta, però els consistoris també han près decisions a curt termini

Frenar els pisos turístics

Els habitatges d’ús turístic són assenyalats com un dels principals problemes pels municipis de costa i també de l'interior. A Torredembarra, per exemple, s’ha decidit paralitzar la concessió de noves llicències: "No hem sobrepassat el límit, però no donem noves llicències. La situació està paralitzada", explica la regidora de turisme, Jovita Baltasar. El municipi està pendent d’un estudi per determinar quin és el límit assumible de pisos turístics, abans de prendre noves mesures.

Manifestació a Barcelona contra el turisme massiu

Manifestació a Barcelona contra el turisme massiu

Manifestació a Barcelona contra el turisme massiu

Manifestació a Barcelona contra el turisme massiu

A Vielha la situació és crítica. L’alcalde Juan Antonio Serrano recorda que fa anys que van posar fre a les llicències turístiques, ja que la pressió al mercat de lloguer fins i tot obliga a alguns veïns a viure en autocaravanes durant la temporada alta: "En zones llunyanes a les grans ciutats, la situació del lloguer encara és pitjor perquè no hi ha zones on sigui fàcil construïr".

Reforç de la neteja i la seguretat

L’augment estacional de població per culpa dels pisos turístics obliga molts municipis a multiplicar serveis bàsics. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, detalla que han hagut de reforçar "la neteja, la seguretat, la recollida de residus i l'abastiment d'aigua".

És el mateix cas que Cambrils, on tripliquen la població a l’estiu. Allà han introduït novetats en seguretat per fer front a la temporada alta. La regidora de turisme, Patrícia de Miguel, destaca que s’ha posat el focus en garantir la convivència i la seguretat ciutadana i explica que han incorporat un dron per vigilar les platges.

Portaventura, un dels motius principals del turisme d'un sol dia a Salou

Portaventura, un dels motius principals del turisme d'un sol dia a Salou / Europa Press News

Portaventura, un dels motius principals del turisme d'un sol dia a Salou

Portaventura, un dels motius principals del turisme d'un sol dia a Salou / Europa Press News

La problemàtica també s'esté en altres ciutats del Camp de Tarragona, com Salou, una població que rep fins a 8 milions de visitants anuals entre el turisme local i PortAventura. L’alcalde Pere Granados reclama més suport de la Generalitat per desenvolupar noves infraestructures i la creació d'una "Àrea Bàsica de Policia" per fer front al crim durant l'estiu.

Poca consciència dels turistes

El desconeixement dels turistes sobre les problemàtiques locals sovint accentua les conseqüències dels visitants. A Torredembarra ho van notar especialment durant la sequera, i per això, aquest any el consistori mantindrà algunes restriccions de consum d’aigua, tal i com detalla la regidora Jovita Baltasar: "Tornarem a posar només rentapeus a les platges, i no dutxes".

Platja plena de turistes

Platja plena de turistes / GETTY

Platja plena de turistes

Platja plena de turistes / GETTY

El repte de dimensionar els serveis també afecta el transport públic. L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, reflexiona sobre com adaptar la xarxa d’autobusos a una demanda que varia radicalment entre estiu i hivern, sobretot en zones amb moltes urbanitzacions: "Com has de fer una xarxa de línies d'autobus per una persona al dia?", sentencia en referència als mesos de temporada baixa. En canvi, durant la temporada alta, molts visitants es queixen que no hi ha transport entre la platja i les urbanitzacions.

Restringir l’accés de visitants d’un sol dia

Alguns municipis no només pateixen per l’allotjament dels turistes, sinó per la massificació de persones que hi passen només unes hores. "Aquest tipus de visitants col·lapsen les carreteres i el casc antic durant una o dues hores", explica el regidor de Medi Ambient de Cadaqués, Ismael Vila.

El creuer més gran del món a Barcelona

El creuer més gran del món a Barcelona / TONI ALBIR

El creuer més gran del món a Barcelona

El creuer més gran del món a Barcelona / TONI ALBIR

Allà han decidit limitar el nombre de creueristes que poden desembarcar diàriament a la població. A partir d’agost, com a màxim 450 persones podran arribar diàriament amb bots provinents de creuers de Roses a la platja d’Es Portal. A més, han encarregat un estudi per definir el límit diari de visitants que el municipi pot suportar sense col·lapsar-se. En tindran els resultats passat l'estiu.

Municipis reacis a limitar el turisme

Per contra, a Roses no tenen intenció d’aplicar mesures contra els visitants d'un sol dia. Preguntat per la taxa turística diària que s’ha instaurat a Venècia, el regidor de turisme, Fèlix Llorens, considera que seria tirar-se pedres a la teulada: "Si poses una guixeta passes a ser un parc temàtic. Has de triar què ets, un poble o un parc temàtic?"

El creuer Crystal Espirit a les instal·lacions del port de Roses

El creuer Crystal Espirit a les instal·lacions del port de Roses / Gemma Tubert /ACN

El creuer Crystal Espirit a les instal·lacions del port de Roses

El creuer Crystal Espirit a les instal·lacions del port de Roses / Gemma Tubert /ACN

Llavorsí, municipi del Pirineu que viu dels esports d’aventura, tampoc vol restringir el turisme. L’alcalde, Josep Vidal, admet que el poble s’està despoblant i que el turisme és, ara per ara, una necessitat vital per a la seva economia local: "És la manera que hi hagi una mica de vida". Vidal sentencia: "Nosaltres ho volem tot".

L'alcalde de Vielha tanca les reflexions en torn a l'excés de turisme parlant sobre què ens ha portat fins aquí: "Fins al 2010 tota Espanya vivia del turisme, no hi havia turismofòbia i cap municipi s'empobria. El problema és aquest tipus de turisme que ho destrossa tot".

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir