Només 2 pobles de la Costa Brava prohibeixen fumar en totes les seves platges
Consulta el mapa de restriccions aquí

Los epidemiólogos piden que se prohiba fumar en terrazas y playas para evitar contagios. / Abid Kativ (Getty Images)

Lloret de Mar i Palafrugell, els únics municipis de la Costa Brava que prohibeixen fumar a totes les platges
Només dos municipis de la Costa Brava han fet el pas de prohibir completament fumar a totes les seves platges: Lloret de Mar i Palafrugell. A Lloret, aquesta és ja la segona temporada d’estiu amb la mesura en vigor. Segons l’alcalde, Adrià Lamelas, la iniciativa ha estat ben rebuda tant per veïns com per turistes: “Tenim vigilants de platja i policies locals que informen de la normativa i ajuden a canviar hàbits”. Tot i que les sancions poden arribar als 700 euros, l’any passat no es va imposar cap multa durant els mesos de bany.
Prohibicions parcials
Altres vuit municipis —Portbou, Llançà, Cadaqués, Castelló d'Empúries, l'Escala, Begur, Calongre i St Antoni, Sant Feliu de Guixols— han optat per prohibicions parcials, amb platges o zones específiques on no es pot fumar. En molts casos, com explica Pia Serinyana, alcaldessa de Cadaqués, la decisió es pren per criteris de concurrència: “Hi ha platges amb moltes famílies i nens, i en aquestes s’ha decidit prohibir el tabac”.
Castelló d’Empúries, per exemple, debuta aquest estiu amb una prova pilot a una zona de la platja d’Empuriabrava. L’alcaldessa, Anna Massot, destaca que els objectius són “reduir residus, protegir el medi ambient, millorar la salut i afavorir la convivència”.
"No podem aplicar la normativa"
En canvi, la majoria de municipis que encara permeten fumar a la platja asseguren que no disposen de prou recursos per fer complir la norma. Per aquest motiu, prefereixen apostar per la sensibilització a través de cartells informatius que recomanen no fumar. Alerten, a més, que prohibir sense poder sancionar podria acabar generant una sensació d’impunitat entre els banyistes.
"Cal continuar apostant per entorns més saludables"
La Joana Tarradas, cap de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Girona, remarca que cal continuar apostant per entorns més saludables: “El fum ambiental del tabac a la platja també afecta la salut, sobretot en llocs concorreguts i amb infants, que són especialment vulnerables”.
Per la seva banda, Anna Gelis, infermera referent en deshabituació tabàquica i pediatria ambiental a l’Hospital d'Olot, subratlla que “no hi ha cap nivell segur d’exposició al fum del tabac, ni tan sols a l’aire lliure”. Gelis alerta que a zones com les que hi ha sota els parasols, on no corre l’aire, l’acumulació de fum pot ser equiparable a la d’un espai tancat.
Tarradas destaca que, tot i les dificultats logístiques en algunes platges, la implicació de la ciutadania és clau: “Com va passar amb la llei que prohibia fumar als bars, al principi semblava impossible, però ara és una mesura assumida i valorada per tothom”.
Pel que fa a l’impacte en la salut infantil, Gelis insisteix que els nens respiren més ràpid i tenen els pulmons en desenvolupament, fet que els fa més susceptibles a patir asma, otitis o infeccions respiratòries. A més, adverteix dels riscos ambientals: “Les burilles de tabac són elements que triguen anys a descompondre’s i queden a la sorra on juguen els infants, amb el perill que això comporta”.
Des de Salut Pública es fa una crida a avançar cap a platges lliures de fum no només per protegir la salut.