Centenari Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1947, neix el consultori d'Elena Francis

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

Aquell 1947 va ser notícia l’aprovació del Pla Marshall dels Estats Units, per ajudar a la recuperació dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial. També l’esclat de la guerra indo-pakistanesa que culminaria amb la partició de l’Índia i la independència del Pakistan. A més, les Festes d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat, que van ser aprofitades per organitzar manifestacions catalanistes malgrat la persecució de la dictadura. I a la ràdio començava un dels programes més emblemàtics que han existit mai.

Aquesta era la sintonia del “Consultorio para la mujer, Elena Francis”, un programa ideat pel director de Ràdio Barcelona, Ramon Barbat, amb Francina Elena Bes i José Fradera, propietaris de l’Instituto de Belleza i Laboratorio Francis. El seu objectiu era fer la competència a un consultori similar que feien a Radio España els laboratoris Eupartol.

En una època en què tot allò relacionat amb la sexualitat era un tabú i que les emocions i els sentiments eren tractats amb menyspreu al considerar-se cosa de dones, moltes oients van començar a demanar consell a Elena Francis. Evidentment, les respostes no es movien ni un mil·límetre de l’ideologia nacionalcatòlica que caracteritzava el règim franquista.

Tal com es va saber anys més tard, en realitat les respostes eren escrites per guionistes i llegides per locutores professionals, la primera de les quals va ser Maria Garriga. Si bé és cert que els Fradera s’ocupava del consultori directament. Tal com ho demostra el fet que el 2005 es van trobar 10.000 cartes d’oients en una vella masia que la família tenia a Cornellà de Llobregat. Ara aquelles missives estan dipositades a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat perquè les generacions futures puguin saber com era la vida de les dones dels anys del franquisme, quan, en alguns casos, la ràdio era l’única confident que podien tenir.

100 anys de ràdio a Catalunya amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00