Centenari Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1964, Radioscope, Salvador Escamilla i el debut de Joan Manuel Serrat

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

100 anys amb la ràdio: 1964, Radioscope, Salvador Escamilla i el debut de Joan Manuel Serrat

100 anys amb la ràdio: 1964, Radioscope, Salvador Escamilla i el debut de Joan Manuel Serrat

02:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709292864654/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquell 1964 va ser notícia la fundació de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, la decisió dels Estats Units d’intervenir obertament al Vietnam, on ja actuaven de manera encoberta des del 1955 i la celebració del règim franquista dels 25 anys de la victòria a la guerra civil, que van anomenar els “25 años de paz”.

Mentrestant, als antípodes de la propaganda de la dictadura, l’escriptor Paco Candel explicava la realitat de la immigració al llibre “Els altres catalans”. Una obra que va tenir molt èxit, tal com explicava ell mateix el 1968 a “La vida contra reloj”, el programa d’entrevistes de Manuel del Arco.

Però aquell 1964, Ràdio Barcelona també va ser notícia, en estrenar un programa que faria història. Radioscope es feia els dissabtes i des de Ràdio Barcelona s’emetia per totes les emissores de Catalunya i Mallorca. Durava una hora i tenia un format que ara segurament definiríem com de magazín. La gran estrella del programa era un jove Salvador Escamilla, que aleshores tenia 33 anys.

Des del primer moment, Escamilla va anar introduint el català amb tota naturalitat sempre que en tenia ocasió. Per exemple, quan interactuava amb el públic que assistia a l’estudi per seguir el programa. O cantava la traducció d’èxits internacionals...

Però aquest programa no només ha passat a la història per això, sinó sobretot perquè va ser el gran altaveu del fenomen de la Nova Cançó, donant a conèixer els nous talents que cantaven en català, com ara Joan Manuel Serrat, que va debutar a la ràdio gràcies a Salvador Escamilla. Així avançava Catalunya en aquella època, entre la rèmora dels “25 años de paz” i les noves veus que cantaven al futur, des dels estudis de la ràdio.

100 anys de ràdio a Catalunya amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00