Centenari Ràdio Barcelona

El retorn d’en Pau Pi a Ràdio Barcelona

Àngel Cos Boada, la veu de Pau Pi durant 13 anys, es retroba amb l’Estudi Toresky

L’any 1969 Àngel Cos Boada entrava per darrera vegada a Ràdio Barcelona per posar la veu al Pau Pi. Cinquanta-cinc anys després, torna a entrar a l’estudi Toresky de Ràdio Barcelona acompanyat de les seves quatre filles.

L’emissora del carrer Casp, des dels seus orígens, ha tingut un programa dedicat a la beneficència i a l’ajuda als més necessitats. A finals dels anys vint i durant gran part de la dècada dels trenta, aquesta tasca va ser dirigida per un nom històric de la casa, el Josep Torres Vilata, conegut artísticament com a ‘Toresky’, que, amb l’ajut del locutor Josep Miret, s’adreçava als oients per demanar la seva solidaritat mitjançant un nen petit i entremaliat anomenat ‘Míliu’.

Alguns anys després del final de la Guerra Civil, i quan Ràdio Barcelona celebrava el seu primer quart de segle, el 1949, es va tenir la idea de recuperar aquesta figura. Va ser Enric Casademont, que venia de Ràdio Girona, qui va agafar el relleu d’en Míliu i Toresky amb el seu personatge Pau Pi. Casademont va estar cinc anys fent aquesta tasca a Ràdio Barcelona fins que va marxar a Ràdio Espanya de Barcelona. Però des del carrer Casp li van dir que ell podia marxar, però que el Pau Pi es quedava a l’emissora degana. D’aquesta manera, a Ràdio Espanya de Barcelona naixia Paulinet de la mà d’Enric Casademont.

Però Pau Pi s’havia quedat sense veu i el director de programes Jaume Torrents es va assabentar que un jove de Ràdio Terrassa podria ser el nou Pau Pi. Aquest jove, Àngel Cos Boada, tenia un programa tres cops per setmana amb el seu personatge Cigronet. Ja de ben petit escoltava i imitava a Maginet Pelacanyes, un altre nen entremaliat que sortia per les ones de Ràdio Tarragona i a qui li posava veu Josep M. Tarrassa. Després d’un viatge a Santiago de Compostela, on va entretenir als companys d’autocar, si li van obrir les portes de Ràdio Terrassa on va tenir cinc anys d’èxits amb el Cigronet. Després de superar una prova on va demostrar que tenia un to de veu molt semblant a la del Pau Pi original, Àngel Cos Boada va passar a donar-li veu a Ràdio Barcelona.

Àngel Cos Boada i Mª del Carmen Torres amb el bou d'en Pau Pi

Àngel Cos Boada i Mª del Carmen Torres amb el bou d'en Pau Pi

Durant gairebé 14 anys, Àngel Cos Boada, amb la col·laboració de la Glòria Roig, primer, i de la Mª del Carmen Torres després, va fer les delícies dels més menuts de les llars catalanes i va continuar amb la tasca benèfica de l’emissora, des del programa ‘El caso del sábado’. Una tasca que també comptava amb la recaptació dels donatius que es feien a la panxa del bou d’en Pau Pi que, des d'aquesta època i fins als nostres dies, es trobava i es troba al vestíbul de Ràdio Barcelona i que va continuar fins a l’any 2020 gràcies a mossèn Josep M. Alimbau.

L’evolució de la societat i l’interès d’Àngel Cos Boada de tirar endavant la seva clínica de fisioteràpia a Terrassa, que encara mantenen quatre dels seus sis fills, va fer que en Pau Pi desaparegués de l’antena de Ràdio Barcelona l’any 1969.

Tot i que amb 93 anys, a Àngel Cos Boada ja no li surt tan nítida la veu d’en Pau Pi, no ens hem resistit de demanar-li que el petit entremaliat tornés a sonar pels micròfons de Ràdio Barcelona.

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00