La LlavorLa Llavor
Sociedad

De bones intencions i realitats en positiu i negatiu

Mentre les autoritats aposten per l'ecològic, els nutricionistes denuncien que cada dia mengem pitjor. En La Llavor parlem d'agricultura ecològica i d'ensenyar a menjar bé en l'escola

La llavor (28/05/2022)

La llavor (28/05/2022)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1653721559601/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Esta setmana hem escoltat els nutricionistes d'Espanya reclamar que l'alimentació es convertisca en assignatura a les escoles. I als nutricionistes de la Comunitat Valenciana explicar que cada dia mengem pitjor i que, ni de lluny, en la pàtria de la dieta mediterrània, aprovem. Un 3 traiem de nota. Més encara, els que pitjor mengen són els xiquets i les xiquetes.

Una realitat que xoca amb el foment de l'ecològic. El canvi al paradigma verd sembla encara molt llunyà a una societat que menja cada vegada pitjor. Que prescindeix de fruita i verdura, que desconeix i dona l'esquena als productes de temporada, que abusa de la carn i dels ultraprocessats. Només els més majors, d'entre 60 i 70 anys, tenen una dieta variada. Els més menuts, no.

I amb tot això sobre la taula hem conegut les dades del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat, que avancen una certa tendència al canvi a millor. La Unió Europea ha fixat que en 2030 el 25% de la producció agrària total de cada regió europea ha de ser ecològica. La Comunitat Valenciana ja passa del 20%. I a més, mentre en l'agricultura tradicional l'edat mitjana dels agricultors no deixa de pujar, és just al contrari en una producció ecològica amb cada vegada major presència femenina. Vicent Faro, president del Comité d'Agricultura Ecològica, afirma que entre tots els reptes pendents està el de la informació, el que productors, venedors i consumidors siguen conscients del que significa ecològic i el canvi estarà fet.

Més enllà de la informació van les noves condicions fixades per l'Ajuntament de València per a les empreses que opten a donar de menjar als més de 1.000 alumnes dependents dels col·legis muncipals de la capital. Productes frescos i de temporada, més peix i menys carn, fora ultraprocesats... fins i tot es valorarà la distància del proveïdor a l'hora de concedir el servei (per reduïr la petjada de carboni) i el preu del menú, que suposava fins ara el 50% del pes de l'oferta, es redueix al 10%. Tot, per a, com explica Maite Ibáñez, regidora d'educació de l'Ajuntament de València, introduir el canvi de paradigma a casa des del col·legi. Formant els professionals, ensenyant els escolars i portant a casa eixos avanços.

El Rebost

Fideuà de rèmol i sépia. Impressionant. Per Santi Hernández.

Fideuà de rèmol i sépia / Santi Hernández

Treballar amb el rèmol i introduir-lo en receptes d'arròs i fideuá li confereix al plat un nivell superior. Normalment l'he provat a la planxa combinat amb uns altres ingredients. Fa uns mesos ja vos vaig preparar un arròs melós amb rèmol i moniato, obtenint un resultat sublim junt a la dolçor de les verdures. No obstant això, com ja estem prop de l'estiu i la calor apreta, aquesta vegada vos he preparat una fideuà amb rèmol i sépia que no vos deixarà indiferents. Si vos sembla, vos compte el procés.

INGREDIENTS (per a 2 persones)

200 g de fideu del nº2

2 lloms de rèmol

1 sépia

6 gambons

150 g de tomaca natural triturada

1 cullerada xicoteta de pebre roig dolç

6-7 brins de safrà o, en defecte d'això, colorant alimentari

100 g aprox, d'oli d'oliva verge extra

Sal

Per fumet

Els caps dels gambons

2 alls

1 copeta de conyac

Espina i part del cap del rèmol

Sal

Oli d'oliva

ELABORACIÓ

En primer lloc prepararem el fumet perquè es vaja preparant a mesura que preparem la resta de la recepta. Preparem una cassola mitjana, l'omplim d'aigua i hi introduïm les espines i el cap del rèmol. Mentre comença a bullir, llevem els caps i les pells als gambones. En una paella afegim un bon raig d'oli d'oliva verge i un parell d'alls. Quan els alls comencen a fregir hi afegim els caps i les pells. Rectifiquem de sal i deixem que es vagen daurant i soltant els seus sucs. A continuació li afegirem el conyac i, amb les campana extractora apagada, flamegem. Seguidament,quan estiguen ben sofregides afegirem tot el contingut de la paella a la cassola i deixarem bullir durant uns 30 minuts a foc mitjà. Passat aquest temps, colarem i afegim els brins de safrà perquè es vaja infusionant. Si no tenim safrà hi afegim una mica de colorant alimentari i reservem.

Seguim amb la sépia i el rèmol. Netegem i tallem a quadres xicotets la sépia, i el rèmol el tallem en xicotetes porcions. En el recipient on prepararem la fideuá afegirem oli d'oliva, i el primer que farem és marcar el rèmol per les dos parts. Quan estiga llest, el retirem i deixem que es tempere. A continuació hi introduïm la sépia i deixem que es vaja sofregint. Mentrestant, li llevarem la pell al rèmol per a així poder menjar-nos amb tota tranquil·litat el peix durant l'àpat.

Quan la sépia estiga llesta hi afegim una culleradeta de pebre roig dolç, removem i immediatament hi afegim la tomaca natural triturada. Rectifiquem de sal i deixem que es vaja reduint al costat de la sépia. Passats uns minuts, i quan tot estiga ben reduït, hi afegim el fideu per a marcar-lo i integrar-lo amb la resta del guisat durant un parell de minuts.

Introduïm el caldo molt calent. La quantitat que jo solc utilitzar és pràcticament el doble de caldo que de fideu, però la quantitat exacta dependrà de l'aigua i de la quantitat de comensals. Paga la pena que poseu part i mitja, i si necessitem afegir-ne, ho fem. Deixem que bulla durant uns 8-10 minuts a foc mitjà-alt. Quan en falten 5 minuts rectifiquem de sal si fora necessari i anirem afegint-hi les cues dels gambons i les porcions del rèmol de forma ordenada. Quan hagen passat els huit minuts, li donarem un colp fort de calor durant un parell de minuts aproximadament i ja la tenim llesta. Mireu quina cosa més bona.

Bon profit amics.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/fideua-de-rodaballo-y-sepia-impresionante/

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad