El fantasma del Sureste
Cròniques Alcoianes aborda el relat del projecte de segregació de la província d’Alacant
Cròniques alcoianes Sureste (30/05/2022
Alcoy
Fa 50 anys el periòdic CIUDAD obria la seua portada amb l’editorial “Crece la oposición al pretendido Sureste”, en què informava que a València s’havien reunit els presidents d’unes quantes entitats importants per a tractar sobre un projecte de segregació de la província d’Alacant. Totes aquestes entitats van acordar per unanimitat manifestar la seua oposició i fer pública una nota en els mitjans de comunicació. Entre les personalitats valencianes que signaren aquesta declaració estava el cronista de Muro, Francisco de Paula Momblanch, aleshores president de l’Associació de Cronistes del Regne.
Així informaren que, a Múrcia, algunes forces vives del règim havien pres l’acord de constituir una nova regió amb el nom de Sureste, amb les províncies d’Almeria, Múrcia, Albacete i Alacant, segregant aquesta de l’històric Regne de València. La notícia de la dita reunió havia produït entre les poblacions de la província que se sentien sobretot valencianes una forta reacció.
En realitat esta polèmica venia d’uns anys enrere, quan l’aleshores cronista de la província, Vicente Ramos, destacava en totes les seues intervencions públiques la singularitat alacantina davant el sentiment valencià. La postura de Ramos va rebre contestació del mateix Josep Pla, qui, des de la premsa de Barcelona, va criticar aquestes idees que comptaven amb el suport financer de la Caja de Ahorros del Sureste.
També en contra de les idees de Ramos jugava el diari Información, que rebutjava el projecte del “Sureste”, amb un rerefons comercial i de lideratge de l’opinió pública davant la competència amb el diari La Verdad.
La decisició de l’anomenat Consell Econòmic Sindical del “Sureste” en maig de 1972 per a formalitzar la nova regió va motivar diverses protestes, en les quals es reivindicava la pertinença d’Alacant al País Valencià i que era inadmissible la pretensió de “transvasar” Alacant a una altra regió diferent de la valenciana, una clara al·lusió al transvasament Tajo-Segura.
Finalment, Ramos i el seu grup acceptaren que Alacant havia de continuar formant part de la Regió Valenciana. El projecte del “Sureste” no tenia cap recolzament popular ni institucional.
De fet, quan en abril el governador civil havia defensat en una visita a Alcoi la viabilitat del “Sureste”, tota la premsa va mostrar el seu desacord davant aquestes idees, que atribuïen al “búnquer” franquista que es resistia a la seua dissolució.