Historia
Cròniques alcoianes

El perill de banyar-se a l'aire lliure

Cròniques alcoianes repassa els incidents que s'han produït en piscines, tolls, rius o basses al llarg de la història

Cròniques alcoianes (20/06/2022)

Cròniques alcoianes (20/06/2022)

06:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1655726456774/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

La referència documentada més antiga que tenim sobre una tragèdia en banyar-se en un toll, riu o bassa data de l’any 1547. Era costum entre els frares agustins, el convent dels quals estava en l’actual plaça d’Espanya, acudir durant l’estiu a banyar-se al Molinar. El 27 de juliol d’aquest any un d’ells, fra Lluís Monllor, va morir ofegat en un dels tolls que hi havia al llarg del Molinar. No pogueren saber què va passar. Als crits d’alguns veïns en trobar el cos del frare surant a l’aigua va acudir el justícia amb les eines necessàries per a rescatar el cos, el qual després el van portar a la vila i el van soterrar en el convent aquest mateix dia.

Si fem una consulta en el portal BIVIA i accedim a la premsa moderna hi trobem uns quants casos d’ofegaments. Recordeu que, com en el cas anterior, era costum entre els veïns d’Alcoi, sobretot els joves, banyar-se en qualsevol bassa o rierol, amb el consegüent perill.

En juny de 1956 un jove treballador del tèxtil, en acabar la seua jornada laboral, va decidir anar amb un company a banyar-se en una bassa de la Caseta Domènech, en la partida de Riquer Alt. Sembla que no sabia nadar massa i va morir ofegat, malgrat els esforços desesperats del seu amic per salvar-lo. Cridat el jutge, va ordenar rastrejar la bassa però no aconseguiren localitzar el cos, per la qual cosa va ordenar buidar-la per a traure’l.

En juny de 1958 un xiquet de deu anys va acudir en companyia de dos germans més xicotets a una bassa que hi havia en el mas d’El Clot, prop del camp de futbol del Collao. El xiquet es va tirar a la bassa, però no va eixir, per la qual cosa els dos germanets van avisar de seguida als maseros, els quals ràpidament hi van acudir encara que no el van poder localitzar perquè l’aigua estava térbola. Avisat el jutge, va ordenar que buidaren la bassa per a poder rescatar el cos. No se sap si el xiquet va morir per haver-se tirat quan estava fent la digestió o per esgotament en no poder eixir de la bassa.

En 1967 va rebre la medalla de l’Ordre de Beneficència el jove Francisco Aparisi Pla pel salvament amb greu risc personal d’un company que va estar a punt de morir ofegat en la platja de Moraira.

L’estiu de 1972 van ser avisats d’urgència els bombers d’Alcoi des de Planes, on havia desaparegut un xiquet en el barranc de l’Encantà. També hi van acudir submarinistes dels Bombers de València. Finalment van trobar el cos del xiquet, que era veí d’Agres i que passava uns dies de descans en Planes amb la seua família.

Tancarem aquesta tràgica crònica l’agost de 1979 quan un jove de 16 anys es va ofegar a la Piscina municipal en ser absorbit pel desaigüe mentre s’hi realitzaven tasques de manteniment. El cos del jove va quedar atrapat per la pressió de l’aigua, la qual cosa va impedir que cap de les persones que es van llançar a salvar-lo van poder fer res. Els voluntaris de la Creu Roja que atenien la Piscina van requerir la presència dels bombers, que van haver d’instal·lar bombes d’extracció per a buidar la piscina i poder traure el jove de seguida. Tot i això tardaren més de dos hores, amb la qual cosa estava clar el desenllaç. Dos membres del Centre Excursionista, finalment, dotats d’equip de submarinisme i cordes van aconseguir traure el cos del fons de la piscina.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad