Opinión

Escenaris de l'ensenyança en una societat accelerada

Jordi Ortiz, historiador i escriptor

Jordi Ortiz, historiador i escriptor

A partir de la segona meitat del segle XIX el món, també Alcoi, va travessar per una sèrie de transformacions que canviarien la forma de viure de la gent. Amb el gran desenvolupament tecnològic i l'èxit del sistema polític liberal com a teló de fons, es van experimentar en molt poc temps una sèrie de revolucions: el creixement demogràfic, a mecanització, el transport, els mitjans de comunicació, etc. Amb la mecanització, per exemple, va canviar formes de treballar.

A Alcoi les fàbriques ja existents van canviar el seu model de producció. Amb el transport de masses, els primers cotxes, però sobretot el tren, es van apropar nuclis fins al moment molt allunyats. Els trens Alcoi-Gandia i Alcoi-Xàtiva serien exemples d'aquest. Amb els mitjans de comunicació, primer la premsa escrita i més tard la Ràdio, van "democratitzar" l'accés a la informació. A Alcoi els diaris es multiplicaren i la ràdio des de la qual us parle, EAJ-12 Radio Alcoy, simbolitzarien l'arribada d'aquesta gran transformació. Tots aquests canvis van conduir a una transformació en el sistema econòmic i social.

La Columna (23/06/2022) Jordi Ortiz, historiador i escriptor

01:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1655972147946/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

No obstant això, a aquest moment cal afegir-ne una revolució clau per comprendre la nova "societat de masses": l'educació. L'alfabetització, primer, i el desplegament de coneixements tècnics, després, van jugar un paper fonamental. A Alcoi, proliferaren els espais per a l'ensenyança. Molts d'aquests encara es mantenen en el nostre patrimoni. El pròxim diumenge el Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics, organitza una ruta per aquests espais que un dia foren escenaris de l'ensenyança en una societat accelerada.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad