La LlavorLa Llavor
Sociedad

La 'Tira de Comptar' ix d'Espanya per primera vegada

De la mà del CEMAS (Centre Mundial de l'Alimentació Sostenible) la institució mil·lenària es presenta en l'Exposició Mundial Floriade com un exemple d'un futur agrari sostenible

La llavor (25-06-2022)

La llavor (25-06-2022)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1656137559561/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Almere

Floriade és una exposició mundial que cada deu anys acull una ciutat holandesa. La jove ciutat d'Almere, nascuda el 1975, l'acull enguany al seu Flevo Campus, la seua universitat. És una ciutat que presumeix de ser sostenible i per això han volgut anar més enllà de la tradicional mostra hortícola i com explicava a la Llavor, Henk Renting, un dels seus responsables amb el lema "Creixent Ciutats Verdes" ha introduït el concepte "sostenible" com a eix de la mostra oberta des d'abril i fins el proper 9 d'octubre. Precisament per això han volgut que la Tira de Comptar estiga present perquè és el millor exemple que la cadena curta és possible. Porta funcionant ja molts segles a València.

Tira de comptar 1: "Hablamos de mercados campesinos y cadenas cortas como perspectiva de mejora de los agricultores y también de agricultura sostenible"

00:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1655984942983/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Una exposició fotogràfica forma part d'esta gran fira, i la presència de Reme Lluna i David Camarasa, agricultors ecològics valencians, els més joves en la Tira de Comptar, va permetre que explicaren in situ en un taller les peculiaritats d'un sistema mil·lenari de venda de productes agraris mil·lenari basat en la proximitat en el qual és el productor qui posa preu al seu producte perquè venedors al detall puguen comercialitzar-lo als mercats. David Camarasa posa en valor precisament que la Tira de Comptar no acaba en Mercavalencia, la seua casa, amb totes les garanties comercials, legals i sanitàries des de 1984.

Tira de comptar 2: "És una estructura en casa, no només de la tira de comptar sinó també els detallistes de les parades són part protagonista d'aquesta faena"

00:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1655985247564/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

No és una subhasta, és un sistema de venda més familiar i pròxim en el qual l'evolució del preu ve donada per la temporada, la quantitat de producte... fins a l'exclusivitat d'alguns productes.

Floriade va ser també escenari d'un Show Cooking, de la mà de Visit València, per a demostrar que amb eixos productes de l'horta genuïnament valencians es poden elaborar atrevits plats: floricol enfornada en argila amb all blanc d'orxata i satai de cacauets del collaret i ensalada de tomaques valencianes a l'estil birmà.

El Rebost

EL LIMONCELLO DE LA MEUA COMPANYA, MARÍA ESTHER (per Santi Hernández)

Limoncello casolà / Santi Hernández

El limoncello és un licor d'origen italià elaborat amb les corfes d'una llima. Aquesta recepta portava temps volent-la preparar. És una recepta de la meua bona amiga María Esther. Ella és de l'Uruguai però d'avis italians. Una recepta que conservava del seu avi i que té un valor sentimental molt important. Per a preparar aquest licor hem utilitzat vodka, ja que és un tipus d'alcohol que per ser neutre permet que les maceracions absorbisquen les aromes de les pells sense ser invasius. El vodka que he utilitzat té una graduació de 37,5% de vol. per la qual cosa el resultat final és un limoncello suau.

INGREDIENTS

1 kg de llimes

1 litre d'alcohol (vodka)

1,5 litres d'aigua

875 g de sucre

PAS A PAS

Rentem molt bé les llimes i els pelem de manera fina les corfes tallant únicament la part groga de la llima, que és la més dolça de tot el cítric. Col·loquem les corfes de les llimes i l'alcohol en un flascó de vidre. Tapem de manera hermètica i ho guardem tot en un lloc fresc i fosc. Deixem que maceren les corfes en l'alcohol durant uns 15 dies. El resultat d'aquest procés de maceració ha de ser un líquid alcohòlic tenyit de groc.

Passats els 15 dies, posem al foc un recipient amb un litre i mig d'aigua i uns 875 grams de sucre i portem a ebullició durant 15-20 minutos, removent sovint amb una cullera de fusta. Passat aquest temps, apaguem i deixem que es tempere. Quan l'almívar estiga a temperatura ambient cal anar mesclant amb la maceració d'alcohol i llima, utilitzant el filtre (colador) per a eliminar les corfes una vegada que ja hagen donat sabor al líquid.

L'últim pas de la preparació consisteix en col·locar el licor obtingut en unes quantes botelles de vidre amb tapa perquè després es quede emmagatzemat durant un mínim de 5 dies més per a accentuar el seu sabor abans de consumir-lo.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/el-limoncello-de-mi-companera-maria-esther/

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad