La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

Encara sense nom, el 'cava de Requena' es reivindica de la mà del cava extremeny enfront del cava català

Rebeca García, presidenta dels elaboradors de cava d'Utiel-Requena, crida a la participació en les eleccions al consell regulador del dia 6 de juliol perquè, per primera vegada, podria haver un vocal valencià

La llavor (02/07/2022)

La llavor (02/07/2022)

30:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1656742111047/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

La unió fa la força, i extremenys i valencians han fet front comú al control monopolístic que de la producció de cava a Espanya fan els productors catalans. Intenten marcar les normes per a no perdre la seua posició de privilegi. Límit a la producció i fins i tot negar el nom a una zona productora són algunes de les seues tàctiques que fins ara han comptat amb el silenci còmplice del govern d'Espanya.

Recordem que el cava que es produeix a la zona d'Utiel-Requena, el cava valencià, encara no compta amb un nom. Després de la rocambolesca història de la seua denominació, amb diversos canvis i marxa arrere, ni el consell regulador ni el govern central van acceptar la proposta: cava de Requena. Proposta pactada i que compta amb el suport dels productors d'Utiel.

I és que quan es van dividir en quatre grans àrees les zones productores, cadascuna d'elles va triar un nom i totes, excepte la valenciana en un primer moment, feien referència al territori en què es troben: Comtats de Barcelona, Valle del Ebro, Viñedos de Almendralejo i, per al cava valencià, la primera proposta va ser Altos de Levante. Proposta que ací no va convéncer ningú i que finalment es va retirar en favor de la de "cava de Requena".

Però es va rebutjar a instàncies dels productors catalans, que al·legaven que podia induir a confusió. Aspecte que no van al·legar davant la resta de zones. Sorprenentment, els recursos presentats tant pels elaboradors com per la Generalitat van ser arxivats. Ara tot queda a una reunió pendent amb el ministeri per a intentar que s'accepte la que, segons Rebeca García, és l'única denominació possible.

Este problema, greu, perquè la nova normativa sobre etiquetatge entrarà en vigor en breu i el cava que ací es fa encara no sap com es dirà, ha sigut una de les principals preocupacions de Rebeca García, que des de febrer està al capdavant dels elaboradors. Ara, a més, s'obri una interessant possibilitat: que per primera vegada en el consell regulador hi haja un vocal valencià. Extremenys i valencians s'han unit i Fernando Medina, advocat i conseller delegat del celler Dominio de la Vega, encapçala la candidatura. Tindre veu en el consell permetria posar fre a les intencions monopolístiques dels productors catalans i per això García fa una crida als productors d'ací: el dia 6 de juliol, tots a votar. Ens hi juguem molt. I és que es dona la circumstància que la localitat que percentualment té més productors de cava, i que és Requena, no pot anomenar el cava que produeix pel seu nom.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00