Opinión
La Columna

Embeguts de modernisme

Carles Figuerola, periodista

La Columna Carles Figuerola (23/09/2022)

La Columna Carles Figuerola (23/09/2022)

01:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663912666131/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Cinc anys de la Setmana Modernista, amb pandèmia inclosa, han sigut suficients perquè Alcoi es bolque en el que ja s'ha convertit en tota una activitat popular, que a més atrau a molts visitants.

L'encert de les setmanes modernistes que ens traslladen als inicis del segle XX i a un moviment de gran creativitat artística, és la manera de combinar celebracions al carrer amb un caràcter més cultural. Tot el revestiment facilita un interés major per l'arquitectura, la pintura i altres arts que van florir en un període curt,propici als canvis. L'edició d'enguany és una bona ocasió per a conéixer amb més profunditat l'obra del pintor Laporta, que té moltes altres facetes com indumentarista, inventor, decorador, gravador o fotògraf. Entre tots els actes resulta curiós la manifestació que recrea les protestes contra l'odiós impost dels consums que gravava sobre les classes més humils els articles de primera necessitat. A Cantàbria, a la Vall de Liébana, les protestes van acabar amb víctimes.

Molt interessant la proposta musical que es vorà al Calderón. Un concert de la Nova Big Band amb la projecció del curt Calíope de Jorge Hinojosa, fet per a l'ocasió. Un dels èxits de la fira modernista el constitueix l'abillament. Vestir-se amb la roba, els barrets de l'època, confeccionats més d 'un segle després.

La transformació, el gust dels alcoians i les alcoianes per a elegir la indumentària és meritòria.S'aprecia el cabal cultural, els transvasament, l'experiència adquirida en les festes, traslladada a la fira modernista.I una boutade, es pot donar la circumstància que algú dels vianants modernistes faça triplet .És a dir, haja eixit en la Cavalcada, en les festes d'abril i ara passege ben mudat de la Belle Époque pel Parterre. Una peculiaritat que pocs llocs tenen. Canviant un poc la frase de l'exposició de Julio Jordà, podríem compondre un eslògan: Alcoi, ciutat experta en transformar el present en passat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00