La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

Torrent mira al futur preocupat per la falta d'agricultors

La cinquena Setmana de l'Agricultura de Torrent, dedicada enguany a la morera, ha servit també per a confirmar eixa realitat

La llavor (01/01/2022)

La llavor (01/01/2022)

30:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1664604706811/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Jesús Ros, alcalde de Torrent, ho explicava en La Llavor, que gravava una edició especial al Museu Comarcal de l'Horta. "No queden agricultors joves", lamentava l'alcalde. I afegia que els agricultors que queden s'estan bolcant en nous cultius, que "no són els propis de l'horta de Torrent", obligats per la situació. Busquen la rendibilitat, el poder pagar les factures, i això no ho poden fer amb els productes tradicionals. Ara és el kiwi i l'alvocat, però també fou la magrana o el caqui...

La garrofa, no obstant això, és la cara de la moneda. De ser un arbre de secà pràcticament oblidat que servia per a donar menjar al bestiar, a ser un arbre molt cuidat perquè les garrofes ara valen diners. Vicent Simó "Cucala", explica que la garrofa està vivint una segona joventut. Que la seua rendibilitat és tal que s'estan veient plançons nous i que fins i tot s'està apostant pel regadiu per a accelerar la producció.

Explicava Simó en La Llavor que no és estrany que l'agricultor valencià experimente amb nous productes, atesos els vaivens del mercat. Només així pot mantindre's. I posava, precisament, com a exemple, la garrofa.

La morera del Museu Comarcal que doná recer al programa La Llavor va servir també de marc per a recordar que Torrent va ser una potència sedera durant els segles XV, XVI i XVII. Que l'ajuntament treballa en la recuperació de cases històriques que encara conserven, en alguns casos, les andanes sederes. I encara que no es pot parlar de la morera i de la seda com d'una nova garrofa, sí que vol Jesús Ros, treballar perquè almenys es conega el que un dia va ser tradició.

Gravació del programa La Llavor en Torrent / Redacción

En eixe sentit, Ana Guillot, del Restaurant Don Julio, va ocupar per una vegada El Rebost de La Llavor per a presentar-nos un postre que recrea un altre tradicional de Torrent, però des d'un punt de vista més saludable i combinant a més dos elements claus de la localitat: el xocolate 'de puro' i la garrofa. Són la base del "Torrentí Juliet", una evolució del tradicional "Torrentí".

I la seda també va trobar el seu espai en La Llavor de la mà de Manuel Lleonart, del Grup de Ball de Torrent, que intenta mantindre la seda com a matèria primera principal de la indumentària tradicional. Encara que reconeixia que per culpa de la situació econòmica treballen en vestits més assequibles amb el cotó com a protagonista.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad