Actualidad

Llaurant un futur sostenible: un model respectuòs és possible i necessari

Betxí i Novessendes plantegen una programació amb reflexions i alternatives al model de consum i producció actual

Toni Losas

Un model més sostenible és possible, que tinga en compte les persones, el territori i l’ecosistema. Com aconseguir-ho? Llaurant un futur adequat a les necessitats del nostre entorn. La Fundació Novessendes organitza una setmana a Betxí amb activitats que mostren com adaptar la manera de viure a un model més respectuòs. La III Setmana de la Sostenibilitat, del 5 al 8 doctubre, proposa activitats al voltant de l’alimentació, l’agricultura i el valor dels recursos naturals próxims, per un canvi que és tan viable com necessari.

Amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Betxí, i finançades per la Diputació de Castelló es viuran activitats per reflexionar de forma divulgativa sobre els costos humans i ambientals del model de vida actual per entendre com transformar aquesta realitat per una de més equilibrada. Es plantejaran sol·lucions i noves formes de consum com el Sistema Participaciu de Garantia, els premis als projectes més implicats de totes les comarques de Castelló o tasts i activitats com tallers d’extracció de llavors.

Un comerç just i un consum responsable són les temàtiques del primer dia: Som conscients del nostre consum? L’activitat de sensibilització versa sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, encarat a l’alumnat de l’IES Betxí, que per la vesprada es divulgarán a través del contacontes teatralitzat a càrrec de Fons Valencià per a la Solidaritat (accés lliure al Palau-Castell de la població, 17h). La mateixa entitat gestiona l’exposició In/Sostenible. Un Camí Cap A La Sostenibilitat disponible al mateix lloc.

Biodiversitat i entorn són les característiques principals de les activitats del segon dia, dijous 6 d’octubre. Per la vesprada i correlatives es mostrarán iniciatives locals com un taller pràctic de cens daus amb Joan Castany (Associació Grup Au d’Ornitologia de Castelló) per a tots els públics. Un dels entorns vitals de Betxí és l’habitat del riu Sec, per a la qual s’invita a participar a la presentació d’algunes accions que analitzen la situació actual i l’estratègia per recuperar-lo; Betxí al riu amb Enrique Asensí i Enric Gil (Universitat Politècnica de València) i Jaume Puchalt (Crearqció) i Alejandro Aguilar (Associació Connecta Natura).

Toni Losas

Llaurant un Futur Sostenible

Un dels plats forts de la Setmana de la Sostenibilitat és la jornada del divendres 7 d’octubre, dedicada a l’agricultura sostenible i que començarà amb l’Exposició Fotogràfica Llaurant un Futur Sostenible” per Pankara Ecoglobal i Fundació Novessendes. A les 13,30h al Palau-Castell, tindrà lloc l’esperat lliurament dels Premis Llaurant un Futur Sostenible-Diputació de Castelló” a les millor pràctiques agroecològiques de la província amb Pau Josep Ferrando Tàrrega (Diputació de Castelló). Els premis consten de tres categories, amb un reconeixement de 1000 euros cadascuna 'La dona i l’emprenement rural sostenible’, ‘Iniciatives agroecològiques de municipis de l’interior de Castelló’ i ‘Estratègies europees cap a ODS: de la granja a la taula i biodiversitat’.

Sistema Participatiu de Garantia i tasts

El taller pràctic Cap a un sistema agrari sostenible a la província de Castelló busca crear ferramentes, criteris i indicadors per generar un Sistema Participatiu de Garantia, SPG i està Obert a totes les persones interessades en formar part del mateix, inscripció prèvia cridant al 964 620 010. Què és un SPG? És un sistema de garantia de qualitat local que certifique a productores amb una base de participació activa dels consumidors, a partir de la confiança, les xarxes socials i l’intercanvi de coneixement. La vesprada continuará amb Sabors i Territori, una fireta d’iniciatives d’agricultura sostenible i de proximitat amb taller d’extracció i conservació de llavors de varietats hortícoles tradicionals amb l’Associació Connecta Natura i tast de productes de proximitat (vins, formatges, olis i productes de secà) amb Terrenae, Malaerba i Olis Cuquello.

Toni Losas

Per acabar la setmana, es preveuen visites guiades al projecte d’agricultura social l’Horta del Rajolar amb taller sostenibilitat a l’horta per a infants impartit per l’Associació Connecta Natura i posterior degustació de productes de proximitat. Totes les activitats són d’accés lliure, l’única que demana inscripció és el taller del SPG.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad