La LlavorLa Llavor
Sociedad
La Llavor

Ftalks i garrofó, cara i creu

En La Llavor parlem de la quarta edició de 'ftalks', esdeveniment que junta inversors potencials amb emprenedors del sector alimentari amb un potencial de 1.500 milions, i de com la calor excessiva d'enguany ha llançat a perdre moltes produccions

La llavor (15/10/2022)

La llavor (15/10/2022)

29:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665813573178/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

És la cara i la creu del sector agroalimentari. Un sector que té futur, com demostra l'interés d'inversors de tot el món que aquesta setmana (20 i 21 d'octubre) que ve estaran a València amb la intenció de posar diners en projectes amb un objectiu: fomentar projectes amb l'alimentació com a base per a poder donar menjar en condicions a més persones.

Bea Jacoste, de Kilómetro Zero Venturing, la impulsora de l'esdeveniment, expilcava a la Llavor que, igual que en edicions anteriors, van buscar als qui pogueren "dirigir" projectes d'innovació agroalimentària, en aquesta quarta edició han volgut fer un pas més i asseure en la mateixa taula l'emprenedor i qui pot finançar-li el projecte. Ftalks Food Summit és el principal esdeveniment impulsat per KM ZERO, i després de l'èxit de les seues anteriors edicions s'ha convertit en la cita anual de referència internacional per al sector agroalimentari i la trobada anual sobre innovació en alimentació de major envergadura a Espanya.

I un any més, en Ftalks es podran provar els productes més disruptius a nivell mundial. Més de 20 projectes totalment innovadors seran presents el dia 21 d'octubre en la Future Bag, el Future Market i la Future Lunch. Entre ells alguns valencians: com uns snacks a base de pètals de flors i untables amb base d'arròs l'un i de fruita fresca l'altre.

La creu la posa la calor extrema que ha posat potes enlaire el camp valencià. El garrofó, disparat de preu, creïlles xicotetes i poques, bajoca, tomaca... Tots eixos productes, víctimes de calors excessives, fora de data. El mal, a més, anirà més enllà. El càlcul de Javier Orts, productor d'hortalisses de Meliana, és que afecte tots els cultius en major o menor mesura d'ací a fi d'any.

Amb un efecte pervers afegit: aeixos productes augmenten molt el seu preu. Això pot fer pensar que l'agricultor guanya més, o almenys compensa el minvament de la producció. Però la realitat és una altra: la producció és tan escassa que l'augment de preu no compensa. I per a arribar a eixa producció escassa la despesa ha sigut molt superior que en condicions normals. Això per al curt i el mitjà termini, a llarg termini Orts afirma que toca provar sort. Buscar altres cultius més concordes amb la nova realitat climàtica.

El Rebost

Arròs amb rémol, sépia i gambons (recepta de Santi Hernández)

El Rebost: arròs de rémol, sépia i gambons

El Rebost: arròs de rémol, sépia i gambons

06:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665742411978/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana vos porte un arròs dels que lleven el sentit. Dels que et trenquen el paladar en cada cullerada. La veritat és que amb aquests ingredients i amb el fumet que he utilitzat, aquest arròs adquireix un nivell superior. Sempre solc fer el fumet jo mateix, però aquesta vegada he provat el caldo concentrat de Jaume Pinet. Jaume Pinet té la seua taverna Tres14 a La Vila Joiosa i ell mateix és qui s'encarrega d'adquirir de la llotja el peix que cada dia utilitza per a fer els seus caldos i els seus guisats mariners. Intensitat en els seus guisats s'assaboreixen en cada plat que prepara en la seua “cuina de barca”. Així que després de visitar sa casa i gaudir com mai, vaig voler provar els seus caldos concentrats. El resultat és espectacular i ja vos dic jo que paga la pena que el proveu.

En aquesta ocasió vos he preparat un arròs amb rémol i sépia, acompanyat d'uns gambons. Brutal.

INGREDIENTS (per a 6 persones)

Caldo concentrat Jaume Pinet

100 g per persona

2 lloms de rémol

8 gambons

1 sépia

200 g de tomaca natural triturada

1 c/c de pebre roig dolç

Oli d'oliva verge extra

Sal

ELABORACIÓ

Utilitzarem una paellera d'uns 50 cm aproximadament, amb l'objectiu d'aconseguir una fina capa d'arròs. Hi afegim l'oli i comprovem que està anivellat, i una vegada llest ja podem encendre el foc. Per a sofregir els ingredients utilitzarem la part més xicoteta del cremador per a paelles i a foc mínim.

En primer lloc marcarem els lloms de rèmol que prèviament haurem tallat en porcions de la grandària desitjada. Una vegada marcats, retirem i deixem que es temperen per a llevar-los posteriorment la pell. Seguidament, marquem els gambons i reservem. I finalment, hi afegim la sépia que prèviament haurem netejat i tallat.

Quan estiga llesta, la retirem a la part exterior de la paella i afegim la cullerada de pebre roig dolç en el centre per a afegir immediatament la tomaca triturada. Rectifiquem de sal i deixem que es vaja concentrant la tomaca. Quan estiga llest i vegem que comença a agafar-se a la paellera, hi afegirem l'arròs i el marcarem durant un parell de minuts.

Una vegada marcat hi afegim el caldo seguint les instruccions que em marca Jaume Pinet. A partir d'ací jo solc posar aproximadament el triple de caldo que d'arròs. Rectifiquem de sal i deixem que bulla a foc mitjà alt amb tots els cremadors. Als deu minuts reduïm a intensitat mitjana la cocció per a acabar de fer l'arròs. Finalment, tan sols ens queda afegir el rèmol i els gambons. Li donarem un colp de calor durant un parell de minuts per a aconseguir el socarrat i llest.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/arroz-con-rodaballo-sepia-y-gambones-increible/

El vi de La Llavor

Vi la Llavor: Anma 2021, de Chozas Carrascal

Vi la Llavor: Anma 2021, de Chozas Carrascal

04:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665400832244/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Amb Manuela Romeralo coneixem cada setmana un vi criat a la Comunitat Valenciana. Aquesta setmana: Anma 2021, de Chozas Carrascal.

De temporada

De Temporada: Mel

De Temporada: Mel

04:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665742811959/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A cullerades, però també com a ingredient de cada vegada més plats, la mel és un element imprascindible a casa nostra. Coneixem les seues propietats amb Fernando Estellés.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00