La LlavorLa Llavor
Sociedad
La Llavor

L'agricultura ecològica valenciana posa el focus en el mercat intern

La crisi ha provocat una baixada de les exportacions als països del centre d'Europa, però el decret que obliga a menjadors escolars, hospitals, residències... a introduir productes ecològics tira del carro

La Llavor (10-12-2022)

La Llavor (10-12-2022)

29:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1670655337390/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Ho ha explicat en 'La Llavor' Vicent Faro, el president del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), en fer balanç d'aquest 2022 que es consumeix. Ha sigut un any difícil en general. La climatologia, unida a l'efecte de la crisi i la inflació, ha provocat, com en l'agricultura tradicional, una caiguda de les vendes general que ha afectat de manera especial a les importacions de països com Alemanya i França.

En tot cas, explica Faro, la cosa no ha anat tan malament en el mercat interior. L'estratègia de fixar clients apostant per un creixement sostingut funciona, i això ha permés aguantar. I el que és millor, el decret que ara mateix està en fase de consultes que obliga a menjadors escolars, hospitals, residències... a introduir productes de temporada i ecològics en els seus menús permetrà, ja de cara a 2023, millorar la situació.

És més, confia Faro que això servisca de motor per a atraure més clients autòctons. Els xiquets i les xiquetes són la millor forma, el camí més curt, per a canviar costums dins de casa.

D'altra banda, i preguntat pels efectes del canvi climàtic, més enllà que els problemes per la calor i la falta d'aigua afecten tota l'agricultura en general, el president del comité explica que el model ecològic és més fàcil d'adaptar a eixa nova realitat. Encara que en la seua 'carta als Reis', Faro haja inclòs tindre un temps més normal i, almenys, seguir com fins ara.

El Rebost

Galtes de porc amb xocolate en olla exprés

El Rebost: Galtes de porc amb xocolate i gingebre

El Rebost: Galtes de porc amb xocolate i gingebre

04:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1670944504878/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana vos he preparat una recepta clàssica però amb un toc diferent. Li he incorporat xocolate a les galtes, i ja vos avance que el resultat és exquisit. Una galta acompanyada d'una parmentier de creïlla i unes verdures saltades que li atorguen al plat eixe punt d'excel·lència, encara que les galtes siguen en aquest cas de porc. Una proposta per a rebre familiars i amics.

Però si alguna cosa m'ha agradat és la facilitat amb la qual es guisen amb l'olla exprés, i el resultat de la cocció. Una galtes meloses que es desfan en la boca. Si vos sembla, vos comente com les he preparades. Anem allà.

INGREDIENTS

8 galtes de porc

Un pimentó italià

Mitja ceba morada o escalunya

Carlota

Nap

125 ml de vi negre

1 onça de xocolate negre

Oli d'oliva verge extra

Sal

Pebre

Per a la parmentier:

250 g de creïlles

20 g de mantega

1/2 c/c de nou moscada

Pebre negre molt

Llet

Per a la guarnició

Brots de bròcoli

Xampinyó portobello

ELABORACIÓ

En primer lloc netegem i tallem finament les verdures. Sofregim en l'olla a foc lent amb un poc de sal i oli d'oliva verge extra.

Mentrestant, anem enfarinant les galtes, salpebrem, i una vegada les hàgem passades per farina les marcarem en una paella amb una miqueta d'oli d'oliva verge extra. Així se segellen i conserven tot el seu suc. Una vegada marcades les incorporem amb la resta d'ingredients i les ofegarem amb mig got de vi negre. Deixem que l'alcohol s'evapore i seguidament li afegim aproximadament un litre d'aigua. Tancarem l'olla exprés i deixarem que xiule durant uns tretze minuts.

Una vegada passat el temps i l'olla s'haja temperat, l'obrim i hi retirem les galtes. Reservem una miqueta de caldo per a preparar la parmentier. Triturarem les verdures amb el caldo restant, passem pel xinés i deixem que es vaja reduint. Finalment hi afegim una unça de xocolate pur (una unça per cada 250 ml de caldo aproximadament). Les hi tornarem a introduir i deixarem que s'integren amb el caldo.

LA PARMENTIER

Mentrestant, prepararem la parmentier. Per a això bullirem una creïlla mitjana amb el caldo del guisat. Rectifiquem de sal i deixem que bulla durant uns 20 minutos. Una vegada cuita retirem l'excés de caldo i triturem la creïlla al costat de la mantega, la nou moscada i el pebre. Li anem afegint la llet fins a aconseguir la textura desitjada. El resultat és escandalós. Una delícia.

Per a emplatar posarem una base de la parmentier i per damunt la galta. La banyarem amb la reducció de xocolate que hem preparat. Podem saltar unes verdures per a acompanyar el guisat. En aquesta ocasió he preparat uns brots de bròcoli i uns xampinyons portobello laminats. Exquisit.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/carrilleras-con-chocolate-en-olla-express-facil-rapido-y-delicioso/

Vi de la Llavor

Ja has triat els vins que vestiran la teua taula durant el Nadal? Manuela Romeralo ens parla dels caves valencians.

Vi La Llavor: Cava valencià

Vi La Llavor: Cava valencià

06:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1670946004735/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00