La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

No és tant apostar per les renovables com reduir el consum

Jordi Marín, autor del llibre "Educar per al col·lapse. Reflexions des des de l'aula" i membre del Fòrum de la Nova Ruralitat afirma que s'està copiant el model energètic insostenible canviant la matèria primera sense més

La Llavor (17/12/2022)

La Llavor (17/12/2022)

29:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1671210533840/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Són les pròpies companyies elèctriques, explica Marín, les que de la mà de les administracions gestionen el nou model. Però parteixen, en la seua opinió, d'una premissa errònia: canviar un combustible per un altre, però sense entrar en un aspecte fonamental. No només es tracta d'apostar per energia verda, cal plantejar-se que el consum ha de reduir-se'n. D'eixe coll de botella són conscients els promotors d'aquests projectes, i han decidit buscar-ne la solució en l'entorn agrari: Aprofitar la crisi agrària per a reconvertir terrenys i dedicar-los a horts solars i a molins de vent en un procés ple de 'mitges veritats' que Marín defineix com a "colonialista".

Lamenta que se'ls titlle de "retardistes i insolidaris". Afirma que són realistes. No es pot dir que eixes instal·lacions són reversibles perquè 'no és cert'. Plaques solars i molins necessiten una infraestructura que destrueix el terreny. Entén que les empreses privades tenen en el seu ADN l'obtenció del benefici però lamenta que les administracions abonen este model sense parar-se a pensar en les conseqüències futures que pot tindre. I és que en l'actual context de crisi econòmica, climàtica i alimentària no sembla el més adequat hipotecar el sòl agrari dels entorns rurals.

Si els principals consumidors d'energia són els entorns urbans i industrials seria bo buscar espais, que n'hi ha, en eixos entorns perquè puguen ser autosuficients i recórrer al rural només quan siga exclusivament necessari. Una dada per a avalar l'anterior: la comarca dels Ports concentra el 33% de la generació d'energia eòlica de la Comunitat, quan ni des de lluny es concentra allí el 33% de la població.

El Rebost

Rellom Wellington

El Rebost: Rellomello Wellington

El Rebost: Rellomello Wellington

05:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1671448179733/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Estem davant d'una de les receptes més internacionals i típiques del Nadal. El rellom Wellington. Per descomptat, en les xarxes socials podem trobar multitud de receptes. Porte anys volent preparar aquesta recepta, i em vaig proposar que d'aquest nadal no passaria. Al Wellington supose que li ocorre el mateix que a la paella. Té innombrables variants. Canviem l'ingredient principal i passem de la vedella al porc o fins i tot al titot. Canviem el farciment i l'hi incorporem bacon o pernil. I així, amb molts detalls. Evidentment, no és el mateix utilitzar un rellomello de porc que un rellom de vedella. Jo vos he preparat en aquesta ocasió la recepta adaptada a la butxaca i als ingredients més propis del nostre país. És a dir, amb pernil.

INGREDIENTS

1 Rellom de porc

2 Làmines de pasta fullada rectangulars

Xampinyons portobello 250 g

2 Cebes tendres

1 copeta de conyac

1 tassa de café de Nata per a cuinar

10 rodanxes de pernil serrà (aproximadament)

3 cullerades soperes de Mostassa de Dijon

1/2 Terrina de foie

Oli d'oliva verga extra

Pebre negre

Sal

2 Ous

Film transparent

ELABORACIÓ

En primer lloc marcarem el rellom de porc. Li llevem els extrems més lletjos perquè quede més homogeni. Una vegada marcat per tots els costats, retirem i deixem sobre paper absorbent perquè vaja temperant-se.

Mentrestant, prepararem la picada. Tallem finament els xampinyons i la ceba. Calfem en una paella i una vegada llest li agreguem una copeta de conyac o brandi. Quan l'alcohol s'haja evaporat l'hi afegim una miqueta de nata. Salpebrem i deixem que reduïsca. Una vegada estiga ben reduïda ho introduïm tot en un got batedor i batem el contingut fins a aconseguir una massa. Deixem que es tempere.

Seguidament estenem film transparent sobre la placa de cocció i li anem afegint de forma ordenada el pernil. La seua funció, a banda de donar-li sabor, és la d'absorbir la humitat i evitar així que la pasta fullada s'humitege. Afegim sobre el pernil la mostassa, i sobre aquesta, la massa del xampinyó i la ceba. Estenem bé la mescla.

Incorporem a la mescla el rellom, al qual prèviament li haurem llevat l'excés d'humitat amb el paper absorbent. Estenem sobre ell la terrina de foie. Emboliquem amb cura amb l'ajuda del film i fem un paquetet amb aquest. Reservem al frigorífic almenys durant una hora perquè es compacte i s'integren els sabors.

Passat aquest temps, traem del frigorífic el rellom i les masses de pasta fullada. Estenem sobre la placa de cocció juntament amb el paper que l'embolica. A continuació, deixem descansar damunt de la pasta fullada el rellom. Llevem amb cura el film. A continuació, amb l'ajuda del paper que cobreix la pasta fullada emboliquem el rellom i acabem tancant els laterals a manera de paquet regal. Batem els dos ous i pintem la pasta fullada. Finalment, tallem unes fines tires amb l'altra pasta fullada per a decorar-lo com. Tornem a pintar les tires i hi introduïm al forn a 190 °C durant uns 35 minuts aproximadament. Passat aquest temps, deixem en el forn perquè es vaja temperant.

El resultat és espectacular i segur que sorprendreu els vostres convidats.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/solomillo-wellington-espectacular/

De temporada

De temporada: fenoll

De temporada: fenoll

05:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1671447676425/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La planta de la que en parlem hui serveix, no només per a perfumar els nostres plats, sinó per a donar-los una personalitat pròpia. Hui parlem del fenoll.

Vi la Llavor

Vi la Llavor: Tierra Bobal

Vi la Llavor: Tierra Bobal

04:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1671447882193/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Amb Manuela Romeralo hui no parlarem d'un vi, sinó d'una experìencia per a viure-la: "Tierra Bobal".

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00