La LlavorLa Llavor
Sociedad

Burocràcia: l'altra plaga

El sector agrari i el sector pesquer coincideixen: l'excessiva càrrega burocràtica unida als canvis obligats des d'Europa i per la crisi està convertint-se en un seriós problema

La llavor (28/01/2023)

La llavor (28/01/2023)

29:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674889194789/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Des d'UPA UGT, Ricardo Bayo, ho ha explicat de manera gràfica: ja el passat dia 3 de gener, en la seua reunió amb el president Ximo Puig, va reclamar un pla de xoc. També l'havia reclamat abans de Nadal a la conselleria d'agricultura. Si la càrrega burocràtica sempre ha sigut un llast per a un sector format per xicotets propietaris, ara amb els canvis obligats per la nova PAC i amb les ajudes per les crisis que venim encadenant, s'ha convertit més que en un llast en motiu d'abandó o de renúncia.

Explica Bayo que l'Administració no posa cap facilitat. Els canvis arriben en forma de quaderns digitalitzats, de sistemes de control, de documentació que aportar que es reclama a l'agricultor sense que aquest, a canvi, puga comptar amb el suport i assessorament tècnic de l'Administració que li la reclama. Calen mitjans humans, mitjans tècnics, procediments més àgils i un calendari que han de complir totes les parts (no només l'agricultor) per a no perdre ajudes i opcions perquè les gestions s'eternitzen. A això aspiren perquè, com explica Bayo, la realitat ara per ara és una altra molt diferent.

Ricardo Bayo afirma que només és una qüestió de voluntat. Posa com a exemple el que va ocórrer quan, per la guerra d'Ucraïna, entre els sectors considerats essencials que van ser secundats i ajudats estava la citricultura: les ajudes van ser automàtiques. Els productors no van haver d'emplenar si més no un paper.

Abunda en aquest panorama desmotivador des de la patronal de les confraries pesqueres Coincopesca el seu secretari general, Manolo Albiol. Posa com a exemple l'ocorregut amb les ajudes per al combustible. Ja no s'apliquen directament quan es repostarà. Ara s'apliquen mensualment el que obliga l'armador a fer una previsió de despesa impossible perquè el sistema que utilitzen els armadors, l'anomenat "pagament a la part", impedeix fer eixa previsió que també dificulta la pròpia meteorologia. Tot això pot condicionar la despesa mensual de combustible... però es veuen obligats a fer eixa previsió si és que volen accedir a les ajudes.

Albiol afirma que és només una trava més entre les moltes que no animen precisament al relleu generacional en un sector, el pesquer valencià, que veu diàriament com molts abandonen.

I no ajuda tampoc el canvi climàtic. L'augment de la temperatura de la mar està provocant una dràstica reducció de captures de les espècies mediterrànies. Fenomen agreujat per la contaminació. No aconsegueixen conscienciar, malgrat les campanyes, que la contaminació en terra sempre acaba en la mar. Alerta Albiol de l'enorme problema dels plàstics.

Per si faltava alguna cosa, ara Coincopesca està estudiant l'impacte que puguen tindre les obres de protecció de platges, pels temporals, o altres com l'ampliació nord del port de València.

El Rebost

EL Rebost: púding de pa

EL Rebost: púding de pa

03:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674834167539/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pudin de pa. Una recepta d'aprofitament

El meu primer pudin. Quantes i quantes vegades he estat temptat d'elaborar un pudin, i aquesta vegada no m'hi he pogut resistir. És tan fàcil com tindre una miqueta de pa dur del dia anterior. El resultat és meravellós i és una alternativa fantàstica com a postres casolanes. Si vos sembla, vos compte com de fàcil és preparar-lo.

INGREDIENTS

125 g de pa del dia anterior

500 ml de llet

4 ous

125 g de sucre

1 cullerada sopera d'essència de vainilla

Per al caramel:

100 g de sucre

3 cullerada sopera d'aigua

PROCÉS

Esmollem el pa i el deixem en remull amb la llet. Mentre es va ablanint prepararem el caramel. En un cassó posem el sucre i les cullerades soperes d'aigua. Quan comence a daurar-se el sucre el traiem i el bolquem sobre el recipient amb cura de no cremar-nos.

Ara que ja tenim llest el caramel acabarem de preparar el pudin. Incorporem al pa els ous, el sucre i l'essència de vainilla. Amb l'ajuda d'una batedora batem fins que estiguen totalment integrats els ingredients.

Introduïm la mescla en el recipient i el posarem al bany de Maria durant una hora a 190-200 °C coberta amb paper d'alumini.

Passat aquest temps, deixem que es tempere i la introduïm tot al frigorífic unes hores coberta amb film. Per a presentar el pudin, amb l'ajuda d'un ganivet separarem les vores i desemmotlem.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/pudding-de-pan-receta-de-aprovechamiento/

De temporada: Nous

De temporada: Nous

De temporada: Nous

06:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674821277443/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Són molt saludables i amb moltes possibilitats en la cuina; per a fer pastissos, salses, per a menjar a soles... Es tracta de les nous.

Vi La Llavor:

Vi La Llavor: Senda del caballo (2018)

Vi La Llavor: Senda del caballo (2018)

02:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674821528102/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Manuela Romeralo ens porta per 'La senda del caballo (2018)', un vi de Finca San Blas.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad