La LlavorLa Llavor
Economía y negocios
LA LLAVOR

Taronja valenciana està bé, però taronja espanyola estaria millor

Inmaculada Sanfeliu, presidenta del Comité de Gestió de Cítrics, afirma que el sector ha de ser madur i apostar per la promoció davant la pressió dels tercers països

La Llavor (06-05-2023)

La Llavor (06-05-2023)

30:03

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1683353293817/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

El Comité de Gestió de Cítrics ha complit 50 anys. La seua presidenta ha passat per la Llavor i ha explicat que són patronal i lobby. Que defensen els interessos d'empreses i organitzacions de productors. Que a més d'oferir serveis com els de consultoria i estadística també defensen els interessos dels seus socis davant les administracions.

No s'atreveix Sanfeliu a dir, com va dir el ministre Planas, que la campanya actual és la pitjor de la història. Sí que reconeix una espectacular retallada de producció que encara no se sap si es veurà compensat plenament, com defensava el ministre, amb un augment de preus. Assegura que no sols és el clima el culpable, que la globalització també té la seua part de culpa. Té la culpa de l'entrada de plagues. I a això uneix la competència "feroç" -és textual- dels productors de tercers països.

Això ha limitat les "finestres d'exportació", que són aquells mercats en els quals únicament entraven cítrics espanyols. I també per això no s'atreveix a dir si la campanya acabarà bé. Perquè una cosa és que el preu puge i una altra vendre-la. El sector no està només format per productors. També està el comerç, la distribució.

I ací és on centra Sanfeliu el tir. La promoció és fonamental. Haurien de recuperar-se les grans campanyes. Enguany Intercitrus ha iniciat un camí que podria ara estendre's a la resta del sector aprofitant "l'extensió de norma", els fons europeus i també el compromís de la Generalitat. Això sí, considera que hauria de ser promoció nacional, un pas més a la iniciativa de la Generalitat de "Taronja Valenciana", que a Sanfeliu se li queda curta.

Però es pregunta si el sector, al complet (administracions incloses), tindrà la maduresa suficient per a remar tots a una. Els cítrics valencians suposen el 70% del total dels quals es produeixen a Espanya.

El Rebost: creps (per Santi Hernández)

El Rebost: creps

El Rebost: creps

05:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1683197715771/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana hem preparat unes creps amb una recepta molt especial. Fa coses d'un parell de mesos, la meua filla va estar una setmana a França d'intercanvi per a aprendre l'idioma, conéixer el país, els seus costums i gaudir de la seua gastronomia. La veritat és que estem molt contents amb l'experiència viscuda, així com amb l'organització del viatge, on famílies, professors i alumnes van cuidar fins a l'últim detall.

El lloc de destinació, Fossoy, és una xicoteta població d'uns 500 habitants situada a una hora aproximadament de París. La família Dutus es va encarregar d'acollir-la com una filla més i que no li faltara res durant el temps que va estar amb ells. La veritat és que va vindre encantada i d'allí va portar moltes experiències boniques i també aquesta deliciosa recepta de creps que guardem a partir de hui en el nostre blog de receptes.

INGREDIENTS (4 persones)

250 g de farina

1/2 litre de llet sencera

2 ous

50 g de sucre

1/2 got d'oli d'oliva verge extra

PROCÉS

En primer lloc tamisem la farina a un bol i seguidament hi afegim la llet, els ous i el sucre. Finalment hi incorporem l'oli, i amb l'ajuda d'una batedora de mà mesclem bé tots els ingredients. Cobrim amb film i reservem al frigorífic durant un parell d'hores.

Passat aquest temps traiem la mescla i amb l'ajuda d'un cassó abocarem la quantitat de poc més de mig cassó sobre una paella calenta untada amb oli i movem la paella perquè la mescla arribe a les vores. Han de quedar molt fines.

Quan vegeu que comencen a eixir bambolles, amb l'ajuda d'una espàtula o paleta li pequem la volta amb cura i acabem de preparar el crep. Retirem a un recipient on anirem reservant-les. I així successivament. Ens eixiran al voltant d'uns deu creps. Tingues en compte que la paella que jo he utilitzat mesura uns 28 cm de diàmetre.

Finalment, tan sols ens queda afegir-hi el farciment. Nosaltres a casa hem preparat unes creps salades amb pernil, formatge i ou i unes creps dolces amb Nutella, nata i plàtan. Deliciosos.

Una recepta ideal per a cuinar amb els xiquets.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/preparamos-unos-crepes/

De temporada: café

De temporada: café

De temporada: café

08:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1683197621097/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sobre la firma

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00