La LlavorLa Llavor
Sociedad
La Llavor

Preocupa el populisme

En La Llavor tanquem el balanç del resultat electoral de la mà de la Unión de Pequeños Agricultores (UPA) i del secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, i els dos a la vista del que està passant a Andalusia i Castella Lleó coincideixen: preocupa el populisme

La Llavor 10/06/2023

La Llavor 10/06/2023

30:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1686294464477/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Ricardo Bayo, secretari executiu d'UPA, afirma que arrere queda un període de llums i ombres en una legislatura molt complicada per la pandèmia, la guerra d'Ucraïna, la sequera... i considera que és urgent la formació de govern ací i no esperar els resultats de les Eleccions Generals perquè hi ha massa en joc per al sector agrari valencià pendent, per exemple, de les novetats de la PAC europea i de l'Agenda Verda.

"No podem permetre'ns perdre un sol dia", diu Bayo, que davant el nou govern es mostra una miqueta inquiet. Considera que ací no haurien de repetir els errors d'Andalusia amb l'aigua i Doñana, i tampoc els de Castella i Lleó amb el boví. I per a això proposa, primer, com hem dit, el nomenament immediat del nou conseller o consellera i, segon, que eixe conseller o consellera compte amb el sector per igual sense donar més protagonisme a unes associacions que a unes altres i fugint d'un cert "sectarisme", és el terme que usa Bayo, dins del sector agrícola i ramader de la Comunitat Valenciana.

Coincideix amb AVA i amb la Unió Llauradora en la necessitat de separar agricultura de medi ambient i també que el nou o nova responsable de la conselleria conega bé el sector.

Perquè, afegia Roger Llanes, Secretari Autonòmic d'Agricultura en funcions, que molts són els reptes pendents. Molts, a més, que li fa mal no haver pogut desenvolupar per culpa, primer de la pandèmia i després de la guerra d'Ucraïna. Fa, per tant, autocrítica, encara que en el balanç global està satisfet del que ha aconseguit tenint en compte que en 2015 van trobar una conselleria "en ruïnes".

I mirant al futur contraposa models: el del Botànic ha sigut el d'intentar resoldre els problemes. El dels governs com el que es perfila ací (casos d'Andalusia i Castella i Lleó) sembla ser just el contrari: generar problemes. Llanes afirma que el nou govern hauria de continuar apostant per la ciència i la tecnologia aplicada al camp. Hauria d'aprofitar la llei d'estructures agràries per a reduir el problema del minifundisme; no dinamitar l'Estratègia Valenciana de Regadius; continuar desenvolupant el Pla Citrícola; la lluita contra les plagues; donar suport a les assegurances agràries i posar a ple rendiment l'Agència Valenciana d'Informació i Control fent servir l'eina de la Llei de la Cadena Alimentària per tal de garantir ingressos suficients als agricultors i agricultores.

El Rebost: arròs amb gambes, calamar i botifarró

El rebost: arròs amb gambes, calamar i botifarró

El rebost: arròs amb gambes, calamar i botifarró

05:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1686223605869/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Hui hem preparat, a la recerca de contrastos, un arròs atrevit. Un arròs on el porc i la mar s'uneixen per a buscar un maridatge perfecte. En altres ocasions ja hem preparat arrossos similars, com el de blanquet amb polp, i hui fem un passet més amb la botifarra de ceba. La botifarra és important que siga de qualitat. Aquella que hem comprat tota la vida a la carnisseria. Una botifarra artesana que moltes vegades tenen eixe final picant amb un toc especiat. Eixa botifarra que ballarà juntament amb el calamar i els gambon per a donar com a resultat final un arròs intens al mateix temps que exquisit.

Això sí, tingueu en compte que les proporcions són molt importants perquè cada element tinga el seu espai.

INGREDIENTS (per a 2 persones)

4 calamars

6 gambons

2 botifarres de ceba

200 g d'arròs

Sal

Oli d'oliva

100 g de tomaca natural triturada

1 c/c de pebre roig dolç

Per al caldo:

Els caps dels gambons

1 rall de conyac

Sal

Oli d'oliva

PROCÉS

En primer lloc prepararem el caldo. Jo utilitze els caps dels gambons. Sofregim bé amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra i deixem que solten tota la substància. Flamegem amb la campana extractora apagada els caps dels gambones i seguidament els posarem a bullir a un cassó amb aigua durant uns 20 minutos aproximadament.

Mentre es va preparant el caldo, nosaltres seguim amb la resta d'ingredients. Netegem el calamar, el tallem al gust i llevem la corfa de les cues dels gambons. A una paellera posarem oli i sofregim les dues botifarres. Una vegada estiguen llestes, les retirem i reservem. A continuació, hi afegim el calamar i el marquem. Quan estiga llest el retirem també. Finalment, marquem les cues dels gambons i reservem.

A continuació hi afegirem la tomaca natural i una cullerada de pebre roig dolç. Rectifiquem de sal i deixem que reduïsca. Quan estiga llesta hi incorporem de nou el calamar i la botifarra de ceba esmollada. Hi incorporem l'arròs i el marquem durant un parell de minuts amb la resta d'ingredients, i finalment hi afegirem el caldo colat i amb una miqueta de colorant o brins de safrà. La quantitat que solem utilitzar és de quasi el triple de caldo que d'arròs.

Deixem que els primers 10 minuts bulla amb alegria, i passat aquest temps, baixem una mica el foc. Hi afegim les cues dels gambons que teníem reservades i deixem que acabe d'absorbir-se el caldo. El temps total de cocció ve a rondar els 15 minuts, aproximadament.

El resultat és fabulós i el sabor impactant.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/arroz-con-gambones-calamares-y-morcilla-de-cebolla/

De temporada: compostos bioactius

De temporada: compostos bioactius

De temporada: compostos bioactius

03:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1686218733083/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: Curii

El Vi de La Llavor: Curii rosat

El Vi de La Llavor: Curii rosat

04:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1686149949996/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00