2023 no ha sigut un bon any per al sector primari valencià i sense l'ajuda de les administracions 2024 tampoc ho serà
AVA i la Unió Llauradora, les dos principals associacions agràries, coincideixen en el balanç i quasi en les solucions
La Llavor (09-12-2023)
València
El canvi climàtic és per a les dos associacions el pitjor de tot: la sequera comença a ser estructural, els canvis en els règims de temperatures estan posant en trànsit de desaparició alguns cultius, afavoreix les plagues... A això hi sumen el canvi polític, que tampoc ha beneficiat perquè si la política agrària no és una prioritat en general, en un moment de canvi encara ho és menys. Això es reflecteix, per exemple, en els pressupostos autonòmics, que per primera vegada en anys contemplen menys diners per al camp.
Al final, i descendint a la part concreta, el panorama deixa collites curtes de cítrics i caqui; que no es fa front de manera decidida a les plagues, i Europa encara perjudica més amb la seua política de control de fitosanitaris... que, malgrat tot això, en números, 2023 serà millor que 2022, però, com ha explicat en La Llavor el president d'AVA, Cristóbal Aguado, no compensaran.
I de cara a 2024, Aguado mira especialment el govern d'Espanya. Li demana, sobretot, a Europa, una defensa més ferma del model agrícola mediterrani que injuria el centre d'Europa, l'agricultura del qual privilegia Brussel·les. Al govern valencià li demana AVA que parle d'aigua, de canvi climàtic i mesures per a fixar la població a l'interior.
La Unió Llauradora, no obstant això, és més dura amb el govern valencià. En línies generals, coincideix amb el balanç que de 2023 fa AVA i veu com a positiva i una cosa esperançadora de cara al futur que en cítrics i en oli s'hagen recuperat preus. Però no li agrada gens com està gestionant això la conselleria d'Agricultura. Carles Peris, secretari general de la Unió, acusa el conseller Aguirre de girar-los la cara i no atendre'ls. D'haver deixat perdre ajudes per la guerra d'Ucraïna, ajudes per al vi de vinificació, d'haver enterrat la necessària companyia de promoció dels cítrics valencians...
Peris espera que eixa actitud canvie l'any vinent. I sobretot, demana Peris al govern valencià que no negue l'evidència del canvi climàtic.
El Rebost: terrina de salmó
El rebost: terrina de salmó
Receptes típiques per als dies de festa. Hui vos porte una terrina de salmó. Un pastís ideal per a este nadal. Són unes dates en les quals elaborem receptes diferents o que normalment no cuinem habitualment. Són especials. La particularitat d'estes receptes és que moltes d'elles són un clàssic i es porten preparant a casa dels nostres familiars des de fa anys i anys. És una tradició.
Tots tenim al cap què es menja en la Nit de Nadal i el dia de Nadal. Els aperitius, les gambes, l'ensalada russa, el paté, etc. I si parlem del plat principal, no cal dir que la nostra mare o pare ho clava cada any, però això sí, sempre, sempre es cuina el mateix. El titot, el corder, el bollit o eixe peix o eixa pularda que es rosteix al forn.
És el que té el Nadal, i és el que esperem. No volem sorpreses. El més important d'estes dates és que estiguem tots junts, i aquells que no estiguen, que se'ls recorde com si ho estigueren. Així és el Nadal.
INGREDIENTS
400 g de salmó fresc
200 g de salmó fumat
375 g de nata líquida
Sal
Pebre
1 c/c pebre roig dolç
1 ou sencer i una clara
Fines herbes, cebollí o anet
1 tomaca xicoteta
PROCÉS
En primer lloc hem de congelar les porcions de salmó almenys 24 h. Descongelem i tallem 300 g de salmó i el piquem amb l'ajuda d'una picadora. Una vegada picada, hi afegim 375 g nata líquida sencera freda. Després, hi afegim sal, pebre, pebre roig dolç i removem. Hi afegim un ou sencer i una clara i removem fins a obtindre'n una textura llisa i homogènia.
Fiquem la mescla en un bol i hi afegim una tomaca picada a la brunesa, unes herbes picades (cebollí) i mesclem amb l'ajuda d'una espàtula. Hi afegim uns 100 g de salmó en xicotets trossos i l'integrem amb la resta de la mescla.
Engreixem terrina i li posem paper sulfuritzat al seu interior. Fiquem la meitat de la mescla, hi afegim un poc més de fines herbes i acabem de cobrir la terrina. Allisem la superfície, cobrim la terrina amb el paper sulfuritzat restant, la tapem i la introduïm al forn al bany de maria a 180 °C durant 40 minuts.
Seguidament, deixem refredar i la fiquem al frigorífic fins a l'endemà perquè adquirisca consistència. Finalment, desemmotlem, llevem el paper sulfuritzat amb cura i ja el tenim llest per a cobrir de salmó fumat. Segur que els encantarà.
Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/terrina-de-salmon-preparando-la-navidad/
De temporada: són les rostes més saludables que les fruites i verdures?
De temporada: de veritat les rostes es poden comparar a les fruites i verdures?
Vi: verema nocturna
Vi de La Llavor: verema nocturna
La Llavor (23-11-2024)
Diego Morcillo, millor enòleg d'Europa
El rebost: rellomello de porc amb nata
De temporada: antibiòtics
La Llavor 16/11/2024
El Rebost: truita de creïlla amb sobrassada i mel
El rebost: arròs amb polp i sobrassada
Com és un típic esmorzar valencià?
De temporada: gàbies
La Llavor 09/11/2024
Vi: vins taronja
La Llavor (02-11-2024
El Rebost: Premis Amics de la Gastronomia Mediterrània
De temporada: llenties
La Llavor (26/10/2024)
Juan Magraner
Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana'...