La LlavorLa Llavor
Sociedad | Actualidad

La recepta d'orri

La mandarina orri és una varietat "premium" que ix fora d'Espanya majoritàriament i garanteix beneficis als seus productors. Val la recepta orri per a la resta dels cítrics?

La Llavor (03-02-2024)

La Llavor (03-02-2024)

30:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706944608886/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

La varietat orri es produeix a Espanya i a Israel. És molt dolça i té molt bona venda, però potser el més important és que és molt resistent. Aguanta en l'arbre pràcticament tota la campanya, de gener a juny; és resistent a les plagues i també aguanta molt bé una vegada recollida.

Això, unit a un límit de producció amb agricultors acreditats, permet que cada campanya es produïsca una quantitat que no sature el mercat i que garantisca beneficis. Per contra, el preu de cara al consumidor és més car per tractar-se d'una categoria 'premium'. Però una cosa compensa l'altra i el factor preu deixa de tindre importància quan troba els seus mercats, més d'un 80% de la producció, fora d'Espanya.

Guillermo Soler, gerent de l'associació de productors, explica que eixe és el secret per a fer rendible un producte. A la pregunta de si seria bona una marca paraigua per a tots el cítrics que es produeixen a la Comunitat Valenciana, Soler recorda el cas del plàtan de Canàries. Una marca paraigua ajudaria, però reconeix que és molt complicat posar d'acord tots els productors, els distribuïdors... i que tots, cadascun amb els seus interessos, remen en la mateixa direcció.

La campanya d'enguany ha començat molt bé. Li afavoreix també que les protestes a Europa, a França, vagen a menys perquè els mesos de febrer i març són els més forts.

El Rebost: fesols del confit amb conill escabetxat (per Santi Hernández)

El Rebost: Fesols del confit amb conill escabetxat

El Rebost: Fesols del confit amb conill escabetxat

05:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706545107779/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Esta recepta va dirigida a tots els amants de la cuina tradicional, però sobretot a aquells que gaudixen dels guisats i del fesol en particular. Dissabte passat vaig tindre prop de vint convidats a casa. Uns bons amics i amants de la cullera, que decidim reunir-nos per a gaudir del fesol del confit. Estem davant un fesol que triplica la grandària del fesol convencional i que té una cremositat increïble.

Un fesol mantegós que la Cooperativa de Viver s'ha encarregant de recuperar perquè el consumidor puga gaudir de la seua història i dels productes de la zona. Esta vegada les hem preparades amb un toc d'escabetx. I per a això li he afegit conill en escabetx. Si vos sembla vos compte el fàcil que són de preparar.

INGREDIENTS (per a 6 persones)

100 g de fesols per persona

Una ceba

Una tomaca

Una fulla de llorer

Una nyora

Una carlota

Una cabeça d'alls

Dues potetes de conill en escabetx

1 c/c de pebre roig dolç

1/2 got d'oli d'oliva verge

Un pessic de sal

1 porció de cansalada

PROCÉS

Prepara estos fesols és molt senzill. Jo els he preparat amb l'olla expré i seguint els passos que recomana el xef Joaquín Schmidt, amb alguna xicoteta variació quant a ingredients es referix. El primer que cal fer és posar a remulla els fesols durant 24 hores. Observareu que la grandària del fesol es duplica.

Seguidament preparem l'olla i hi introduïm els fesols prèviament eixugats, junt a la resta d'ingredients, a excepció del conill en escabetx. Cobrim d'aigua els ingredients i deixem que xiule durant 1 hora i 15 minuts. Seguint les recomanacions de Joaquín, al principi amb més potència per a posteriorment baixar la intensitat de l'olla sense deixar que xiule.

Passat este temps, deixem que l'olla perda la pressió i l'obrim. El resultat del guisat ja de per si mateix és espectacular, però nosaltres li volem donar un toc amb el conill. Retirem de l'olla la tomaca i la nyora i hi introduïm el conill prèviament esmollat. Si veiem que hi ha molt de caldo llevem el sobrant i deixem tan sols el suficient perquè s'integre bé l'escabetx. El resultat no vos el puc explicar. Tan sols puc dir-vos que els meus comensals no van deixar res en el plat. Una delícia.

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/alubia-del-confit-con-conejo-en-escabeche/

De temporada: proteïnes

De temporada: proteïnes

De temporada: proteïnes

05:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706790365590/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: el raïm; més enllà del vi

Vi la Llavor: més enllà del vi

Vi la Llavor: més enllà del vi

04:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706788865877/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00