Política

La Diputació de València incrementa el pressupost de les Mancomunitats

Passen de 8 a 10 milions per tal d'implicar-les en la vertebració del territori

Natàlia Enguix explicant el Pla Obert d'Invesions / Raquel Abulaila

La Diputació de València incrementa de huit a deu milions d'euros el pressupost per a les mancomunitats en el marc del Pla Obert d’Inversions, el programa quadriennal que no sols injecta més diners a estos ens supramunicipals sinó que, en paraules de la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació, Natàlia Enguix, “implica estes mancomunitats en la vertebració del territori i la comarcalització de la província”.

Enguix ha reunit este dimecres en el Saló de Reines de la seu central de la Diputació als presidents, presidentes i personal tècnic de les 24 mancomunitats valencianes, com a colofó a “la ronda de jornades tècniques que varem iniciar amb la presentació a Torrent d'este pla històric, amb 350 milions d'euros d'inversió a quatre anys, i que hem continuat a Bétera, Ontinyent, Buñol i Carcaixent per a explicar les novetats del pla als responsables i tècnics dels municipis”.

La partida global del Pla Obert supera en 60 milions la dotació dels plans d'inversions de l'anterior legislatura, la qual cosa incrementa l'assignació econòmica en totes les comarques. Malgrat això, la vicepresidenta Natàlia Enguix, en coincidència amb els eixos de la gestió del govern que dirigix Vicent Mompó, ha insistit que el més destacable del pla “és la seua flexibilitat, les facilitats que tindran els ajuntaments per a presentar els seus projectes fins a juny de 2027 i l'acostament dels tècnics de la Diputació als municipis per a ajudar-los en els procediments, tant a través del servei de Cooperació com de les oficines comarcals que estem posant en marxa”.

En un acte on el protagonisme ha sigut de les mancomunitats, Enguix ha posat en valor el treball que realitzen en la vertebració del territori i ha destacat la seua labor en la tasca de comarcalització que està duent a terme el govern provincial. “Per a aconseguir pobles i ciutats cada vegada més europees, on són importants l'aigua, les zones verdes i esportives i les inversions amb perspectiva de gènere, és fonamental comptar amb estes agrupacions de municipis que treballen en projectes comuns per a les comarques”.

Transgressors sense oblidar necessitats bàsiques

La responsable de Cooperació Municipal ha instat els càrrecs públics i tècnics presents en l'acte ha “posar en marxa projectes transgressors que servisquen per a combatre la despoblació i no buidar els municipis d'interior, la qual cosa no implica deixar de costat les necessitats bàsiques d'estos pobles”. “És important arreglar els carrers i els camins, però també dinamitzar les obres que milloren el cicle integral de l'aigua i les zones verdes i esportives, sense oblidar la igualtat i eixe urbanisme amb perspectiva de gènere que incentivarem en el Pla Obert”, ha afegit Enguix.

La vicepresidenta ha avançat, quant a l'aposta per l'urbanisme feminista, que tant els ajuntaments com les mancomunitats disposaran d'un manual elaborat per Inés Novella, Càtedra Unesco de Polítiques de Gènere de la Universitat Politècnica de Madrid, amb recomanacions per a incorporar eixa perspectiva en les inversions del Pla Obert.

Natàlia Enguix ha estat acompanyada per l'equip de Cooperació Municipal que encapçala Pedro Domingo, i que com ja succeïra en les reunions comarcals, ha resolt els dubtes plantejats pels assistents a la jornada, amb la participació de Jorge Gil, Llúcia Imbernón, María Argüelles i Jorge Cuñat. Tots ells, al costat de la resta del personal de l'àrea, estan a la disposició dels ajuntaments i mancomunitats per a resoldre de manera telefònica qualsevol dubte que puga sorgir durant la presentació i tramitació dels projectes.

Com a anècdota, els assistents a la jornada que tanca la ronda comarcal del Pla Obert han rebut com a obsequi el llibre ‘Patis vius, patis coeducatius’, un treball de la doctora en Psicologia Sandra Molines i la il·lustradora Ada Díez, publicat per l'àrea d'Igualtat de la Diputació de València que dirigix la mateixa Natàlia Enguix.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00