Sociedad

Adjudicades les obres de regeneració ambiental després de l'incendi de Montitxelvo

La Diputació de València aportarà 1.5 milions d'euros als treballs que ja estan fent-se des de cada municipi

Entrevista a Marcel Carrillo. L'alcalde de Montitxelvo valora l'inici dels treballs de reforestació després de l'incendi de novembre

Entrevista a Marcel Carrillo. L'alcalde de Montitxelvo valora l'inici dels treballs de reforestació després de l'incendi de novembre

07:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1720179740959/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ontinyent

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha firmat el decret d'adjudicació de les obres de regeneració ambiental en els municipis afectats pel conegut com a ‘incendi de Montitxelvo’, després de la declaració d'emergència que permet la “immediata execució de les actuacions” en la zona.

Serà l'àrea de Medi Ambient de la institució provincial, dirigida pel diputat Avelino Mascarell, la que coordine els treballs que duran a terme nou empreses del sector mediambiental, en la seua majoria valencianes.

Mascarell, qui també encapçala l'àrea de Desenvolupament Rural, incidix en “l'impacte d'este succés en uns municipis que ja venien abordant el repte de la lluita contra la despoblació, i ara se'ls ha sumat el de la recuperació ambiental, després d'arrasar el foc gran part del seu entorn natural”.

Així, les actuacions programades partixen del ‘Informe sobre l'Impacte de l'Incendi Forestal de Montitxelvo’, emés per la Fundació CEAM dependent de la Generalitat Valenciana, i que realitza una profunda anàlisi de l'impacte del foc en els municipis afectats per l'incendi, amb una superfície cremada de més de 2.300 hectàrees.

Actuacions en huit municipis

Les labors de restauració ambiental postincendi s'iniciaran de manera immediata en els termes municipals d'Ador, Aielo de Rugat, Alfauir, Castellonet de la Conquesta, Llocnou de Sant Jeroni, Montitxelvo, Terrateig i Vilallonga.

Per a això, s'ha destinat una partida extraordinària de 1,5 milions d'euros, per a l'adjudicació de 9 contractes corresponents a altres tants lots en els quals s'han dividit els treballs.

En tots els casos, l'objectiu final és la recuperació de la coberta vegetal i del valor paisatgístic de la zona afectada. Per a això, s'incidix en la “prevenció dels fenòmens erosius a fi de mantindre el sòl que serà el suport de la pròxima coberta vegetal; el foment de la recuperació de la fauna silvestre i de la flora autòctona; la disminució del flux superficial d'aigües a fi d'evitar danys en zones exteriors a la muntanya; i la defensa de les masses forestals de les plagues i malalties”.

Per a això, es millorarà la transitabilitat dels camins forestals, baixaran els arbres cremats fomentant el seu aprofitament per a la construcció de barreres antierosió en els vessants i es construiran dics restaurant la maçoneria de bancals quan existisca risc d'erosió o enfonsament.

Així mateix, les actuacions preveuen el tractament o extracció de peus que suposen un risc fitosanitari i la construcció d'infraestructures per al foment de la fauna silvestre.

De manera paral·lela, els ajuntaments s'encarreguen de les autoritzacions de la propietat de les parcel·les forestals i de la Generalitat, com a administració competent en matèria de planificació i gestió forestals; amb el suport dels servicis tècnics de la Diputació per a la identificació de titulars dels terrenys, redacció i enviament de comunicacions, publicacions d'edictes i preparació de la documentació necessària.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00