Sociedad

La CHX projecta un cinturó verd per millorar les aigües a l'embassament de Bellús

Un pressupost de més de 5 milions d'euros on s'ha instal·lat una torre multipresa per acabar amb les males olors

CHX, cinturó verd a Bellús

Ontinyent

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha presentat aquest dimecres el projecte del cituró verd que millorarà la qualitat de les aigües de l'embassament de Bellús (València) en una reunió mantinguda amb els ajuntaments d'aquesta localitat i els de Guadasséquies, Sempere, Benissuera, Alfarrasí, Montaverner, Otos, La Pobla del Duc, Quatretonda i Benigànim.

L'actuació compta amb un pressupost que supera els cinc milions d'euros i planteja la creació d'un cinturó verd, constituït per espècies autòctones de ribera, que actuarà com un "filtre ecològic i natural" amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua de l'embassament, segons ha informat la CHJ en un comunicat.

L'organisme ha presentat el projecte, la redacció del qual va finalitzar fa uns mesos, en un dels edificis d'administració amb els quals compta l'embassament de Bellús. El Comissari d'Aigües, Marc García, al costat de part del seu equip, ha sigut l'encarregat de presentar l'actuació i de fer balanç dels treballs posats en marxa per a millorar la qualitat d'aquesta massa d'aigua en tota la vall del riu Albaida.

D'aquesta manera, ha destacat la instal·lació d'una torre multipresa que ha permés "acabar amb el problema de les males olors", un dron-vaixell que monitora l'estat i la qualitat de l'aigua de l'embassament en temps real, el conveni signat amb ADIF per a solucionar el problema d'estabilitat de la via ferroviària, i les actuacions previstes aigües amunt de l'embassament.

Entre aquestes últimes, els nous col·lectors a Ontinyent i l'Olleria, la construcció d'un tanc de tempestes a Benigànim i l'ampliació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'Alfarrasí.

"Parlem d'actuacions, moltes d'elles ja en execució, que sumen una inversió d'al voltant de 25 milions d'euros", ha comentat García. També ha fet referència a la possibilitat de realitzar un despesque selectiu, en el qual només es retiraran espècies invasores, aquest mateix estiu.

"Al problema d'eutrofització que té l'embassament, a causa de la contaminació i a l'elevada biomassa piscícola, se li suma la situació de sequera, que ha deixat el volum embassat sota mínims. Per tant, si volem garantir la qualitat de l'aigua i evitar una elevada mortaldat de peixos per anòxia, hem d'executar el despesque", ha subratllat.

Respecte al cinturó verd projectat per a l'entorn, el Comissari d'Aigües ha assenyalat que tindrà una doble funció. D'una banda, la recuperació de la vegetació autòctona de ribera que "aconseguirà retindre els nitrats i evitarà que arriben fins a les aigües de l'embassament"; i per un altre, es realitzarà una millora ambiental, a través d'una senda per als vianants perimetral, que "ajudarà a posar en valor una zona verda per a l'ús lúdic i turístic".

Extensió de 126 hectàrees

El director del projecte, Emilio Real, ha sigut l'encarregat d'explicar els detalls d'una actuació que, segons ha indicat, "requerirà de la col·laboració dels municipis afectats perquè siga un èxit". La superfície total a reforestar cobrirà una extensió superior a les 126 hectàrees i s'estima que es plantaran al voltant de 47.000 unitats d'espècies vegetals autòctones.

"L'objectiu és crear una zona verda filtrant que comptarà amb noves espècies arbòries, com el xop blanc, el salze blanc, l'om i el freixe, i amb noves espècies arbustives, com el llentiscle, el cornejo, el taraje i el baladre".

Al mateix temps, Real ha destacat que, a més de les plantacions, l'Organisme continuarà eliminant les espècies exòtiques invasores, com és la canya comuna o Arundo donax, presents en tota la zona. El cinturó verd es vertebrarà mitjançant una senda per als vianants perimetral que "connectarà el territori i fomentarà l'ús recreatiu". La longitud total del camí aconseguirà els 21 quilòmetres, tindrà una amplària d'al voltant de tres metres i envoltarà la totalitat de l'embassament connectant els 10 municipis beneficiats per l'actuació.

A més, s'ha projectat la construcció de quatre passos per als vianants per a salvar les irregularitats del terreny. D'altra banda, s'adequaran els accessos i l'entorn de sis zones recreatives, amb una extensió total d'onze hectàrees, per a posar-les a la disposició dels municipis. Amb això es generaran espais verds pròxims a la ciutadania amb un alt benefici social i divulgatiu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00