Sociedad

El TSJC avala la immersió lingüística. Només s'escolaritzarà en castellà els fills de les famílies que ho han demandat

La resolució ha tingut 21 vots a favor i el vot particular d'un magistrat

Cartell de la campanya SOM ESCOLA que reivindica la immersió lingüística

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la immersió lingüística a l'escola, tot i que ha resolt que s'ha d'escolaritzar en castellà els fills de les famílies que ho han demandat.

Redactora d'informació política a Ràdio Barcelona

L'alt tribunal català ha decidit deixar sense efecte que la interlocutòria afecti a tot el sistema educatiu català, però sí ha atès la petició de les tres famílies que havien portat fins al Tribunal Suprem la reclamació que els seus fills tinguessin el castellà com a llengua vehicular a l'escola.

La resolució ha estat aprovada amb 21 vots a favor i el vot particular d'un dels magistrats.

Convivència Cívica Catalana (CCC) ja ha anunciat que recorreran la decisió al Suprem.

D'aquesta manera, el Ple de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC ha estimat parcialment el recurs interposat per la Generalitat a la interlocutòria que el tribunal català havia emès per complir amb la sentència del Suprem.

Más información

El tribunal considera que no es pot fer un pronunciament general sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu de tot Catalunya arran d'una "lectura descontextualitzada i literal d'una frase del fallo del Suprem", tot afegint que "només el propi Tribunal Suprem hauria pogut, en el seu moment mitjançant un aclariment de sentència, haver precisat el contingut d'aquella frase".

El ple de la Sala Contenciosa ha deixat sense efecte la resolució pel que fa al sistema d'ensenyament a Catalunya de manera que manté el model que en l'actualitat s'està duent a terme. Tot i això, sí s'estima la petició feta per les tres famílies que havien demanat l'escolarització en castellà per als seus fills, ja que el tribunal considera que la Generalitat no ha acreditat haver executat degudament la sentència del Suprem.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el model d'immersió lingüística a l'espera de conèixer la lletra petita. "Som on érem i d'aquí no ens mourem", ha constatat el president després de participar en l'acte de commemoració del dia de la dona. Mas ha subratllat que la llei ja preveu excepcions per a les famílies que reclamin una major atenció en castellà, i ha afegit que "si cal afinar alguna coseta això es farà". "Però el model en el seu conjunt entenem que no cal tocar-lo perquè la sentència no l'altera en qualsevol cas", ha insistit el president.

Mas ha considerat que la decisió del TSJC ratifica el model d'immersió lingüística a Catalunya, tot i que ha afegit que encara no coneix la lletra petita. "Som on érem i d'aquí no ens mourem". Ras i curt. Així ha valorat el president la posició dels tribunals tot remarcant que el model amb el català com a llengua vehicular "es manté íntegrament" i continuarà així perquè el Govern creu que és el millor sistema.

D'altra banda, ha remarcat que les excepcions que reclamen les famílies demandants ja estan previstes a la llei pel que fa al primer ensenyament, tot apuntant que "si cal afinar alguna coseta, es farà".

L'oposició d'esquerres també felicita la resolució

Clica l'enllaç per escoltar la crònica de Gemma Torrents des del Parlament de Catalunya

Crònica de Gemma Torrents des del Parlament de Catalunya

00:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120308csrcsrsoc_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mas sobre la immersió lingüística: "Som on érem i d'aquí no ens mourem"

00:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120308csrcsrnac_14.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El comentari del periodista i filòsof, Josep Ramoneda sobre la resolució de la immersió lingüística

01:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120308csrcsrsoc_8.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00