Sociedad | Actualidad

L'associació cannàbica de Rasquera posposa la sembra fins que es pronunciïn les autoritats estatals

L'ABCDA sosté que no farà marxa enrere i defensa el projecte per la seva aportació al desenvolupament local així com en la regulació del conreu de cannabis per a l'autoconsum

(ACN)

L'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) s'ha mostrat disposada a esperar el pronunciament de les autoritats estatals per iniciar sobre el terreny el procés de plantació de marihuana en una finca del banc de terres municipal de Rasquera (Ribera d'Ebre). "Si és necessari, esperarem que responguin. No farem res per precipitar les coses", ha declarat a l'ACN la portaveu de l'entitat, Marta Suárez. Avisen, però, que això no suposarà en cap cas fer "marxa enrere". L'entitat creu en la solidesa de les bases del projecte i confia que l'àgora cannàbica que comença aquest dijous permeti els veïns resoldre els dubtes i aconseguir el seu suport majoritari en la consulta prevista el 10 d'abril.

Más información

"Hi ha una veu que s'ha de pronunciar i té l'autoritat per fer-ho. La resta són expedients informatius amb els que nosaltres col·laborem encantats. Si és necessari i convenient esperar a qui correspongui que es pronunciï, esperarem", ha reiterat la portaveu. Aquest plantejament dilueix la possibilitat que la plantació de cànnabis, en la qual es continua treballant des de la perspectiva de la planificació i l'organització a través de l'empresa municipal RRICA (Rasquerana de recerca i interpretació de la varietat vegetal cànnabis sativa), sigui plantada a la finca de set hectàrees prevista de forma imminent, com inicialment l'ABCDA havia anunciat.

La portaveu de l'entitat ha parlat en termes de calculada prudència sobre les pròximes etapes que el projecte amb l'Ajuntament de Rasquera ha de cobrir les pròximes setmanes, especialment després que la seva aparició pública hagi focalitzat l'atenció i l'anàlisi per part del govern espanyol, de la Generalitat i de les instàncies judicials, amb les diligències informatives obertes per Fiscalia. "Estem en una situació de fer una cosa darrera l'altra. El que no farem serà precipitar les coses. Ara toca l'àgora, després la consulta i, probablement, Fiscalia. Anirem donant els passos que puguem donar a cada moment", ha apuntat.

Amb tot, l'entitat d'autoconsum amb seu al barri de la Barceloneta i que aplega uns 5.000 associats, sosté que, aquesta estratègia, en cap cas suposarà renunciar a un projecte en el qual porten treballant des de fa mesos. "El que tampoc farem és tirar marxa enrere. Estem molt tranquils: confiem en les bases legals del projecte i és qüestió de fer els passos que corresponguin", ha avisat Suárez, que ha volgut treure relativitzar al fet concret de posar en marxa la plantació en el context del projecte, que assegura continua avançant amb la participació de "molts professionals" i experts de forma paral·lela.

Decisió "valenta"

En aquest sentit, el primer i més imminent repte serà, justament, aquesta mateixa setmana, en el marc de l'anomenada "àgora cannàbica", convocada per "aclarir als veïns" els dubtes que el projecte els pugui plantejar. Un esdeveniment que pot resultar clau perquè els mateixos rasquerans puguin decidir per majoria del 75% la continuïtat del projecte en una assemblea popular el pròxim dia 10 d'abril. "És una decisió valenta i crec que Bernat (Pellisa, l'alcalde) se'n sortirà", ha pronosticat.

Per a l'ABCDA, la concreció d'aquesta iniciativa suposa una "oportunitat d'or" que permet conjuminar els objectius de potenciar el desenvolupament econòmic d'un ajuntament amb problemes financers i de "tota una comarca" en l'actual context de crisi, amb el fet de contribuir a "l'ordenació del consum i regular l'autocultiu, una realitat social que és molt clara". "Per a nosaltres, aquesta oportunitat de contribuir en aquest marc de regularització i normalització no té preu", ha explicat, tot remarcant la importància de crear una entitat, RRICA, que treballi per la seguretat i la reducció dels riscos associats a la producció i el consum així com per obrir nous camins en l'àmbit de la medicina i la indústria.

Suárez ha recordat que l'actuació s'emmarca en el pla anticrisi municipal que, amb l'aportació inicial de 30.000 euros de l'associació -que preveu pagar 1,3 milions en dos anys-, ha permès generar cinc llocs de treball en el pla de regeneració forestal, entre d'altres iniciatives. "La plantació de marihuana és només una peça en el marc d'un projecte més ampli i nosaltres apostem per una dinàmica de desenvolupament", apunta, tot insistint en situar el plantejament fora de la lògica "empresarial" d'inversions i beneficis, si no en la mesura que el projecte "pilot" i "exemplar" pot convertir-se en un "altaveu" d'amplificació del fenomen a la resta de "Catalunya i del món". "Va més enllà de la producció d'ics quilos de cànnabis", conclou.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00