Economía y negocios | Actualidad

18.000 milions per ajudar al finançament de les Comunitats Autònomes

El Consell de Ministres aprova un paquet d'ajuts que estarà finançat de forma parcial per 'Loterias del Estado'

(ACN)

El Govern català no ha valorat encara si la mesura li sembla adequada

La Generalitat ha insistit molt en els últims mesos: l'Estat havia de fer alguna cosa perquè les Comunitats Autònomes poguessin endeutar-se de forma més barata. Recordem, que per exemple, el Govern català ha hagut d'emetre en els últims temps els anomenats bons patriòtics, pels que ha hagut de pagar un interès superior al 7'5%.

Más información

Finalment, aquest nou mecanisme per aconseguir diner més barat ha arribat. La informació que ha trascendit diu que es que es tracta d'una línia de crèdit de 18.000 milions d'euros al que podran accedir les Comunitats Autònomes i que només existirà mentre duri la crisi. Ara bé, serà un ajut enverinat. La vicepresidenta, Soraya Saez de Santamaría avisa que no sortirà gratis: "les condicions també seran extraordinàries. Cada un haurà de decidir com ho fa i explicar als ciutadans quina via tria".

Una altra mesura molt criticada pels comerciants catalans i pels responsables del turisme és la pujada de l'IVA. Finalment, arribarà l'1 de setembre. El transport, molts aliment i begudes o l'hosteleria passaran del 8 al 10%. La pujada més forta la tindran activitats com les cadenes de perruqueries, les discoteques o les ulleres: passen del 8 al 21%. Per tant, pugen un 13% de cop.

Una altra mesura de les més temudes pels petits i mitjans comerciants de Catalunya (que , recordem, són una part important del teixit comercial del país) és la liberalització dels horaris comercials. El Ministre d'Economia, Luis de Guindos ho ha anunciat de forma oficial: "tots els establiments comercials podran tenir llibertad absoluta d'obertura". És a dir, els comerços podran obrir tantes hores com vulguin. També podran fer rebaixes durant tot l'any, obrir més dies festius i, fins i tot, a zones de ciutats turístiques com Barcelona la llibertat serà total.

N'hi ha d'altres, com al rebaixa de sous dels funcionaris o la modificació de la llei de costes o un major control sobre els ajuntaments. Tota una bateria de mesures amb l'objectiu, diuen, de reactivar l'economia i de complir amb les xifres de dèficit. De moment, al consell de política fiscal i financera d'ahir, el Ministeri d'Hisenda va deixar clar que les Comunitats Autònomes no es podran desviar del dèficit previst.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00