Domingo, 26 de Junio de 2022

Otras localidades

Unió nega cap finançament irregular i descarta la dimissió de Duran

La portaveu d'UDC, Marta Llorens, assegura que el partit només és responsable civil a títol lucratiu i que la direcció desconeixia el desviament de fons

La portaveu d'Unió Democràtica, Marta Llorens

La portaveu d'Unió Democràtica, Marta Llorens / ACN

La portaveu d'Unió Democràtica, Marta Llorens, ha negat que el seu partit s'hagi finançat irregularment en el cas Pallerols, tot i que sí que ha estat considerat responsable civil a títol lucratiu, com ha admès UDC en el pacte judicial aconseguit aquest dimarts entre totes les parts. Llorens ha descartat d'aquesta manera que el president dels democristians, Josep Antoni Duran Lleida, dimiteixi tot i que l'any 2000 s'hi va comprometre si es demostrava que hi havia finançament irregular de la formació.

Segons Llorens, el partit només es va beneficiar d'uns fons sense que la direcció en tingués coneixement, cosa que, segons ella, evidencia que no hi va haver finançament il·legal.

Llorens ha volgut destacar que Unió sigui la primera formació política que assumeixi responsabilitats econòmiques en un cas similar. També ha recordat que va obrir una comissió d'investigació interna amb tres persones externes al partit: el degà de Dret d'Esade, el president de l'Associació de la Premsa Internacional i un catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona. De les seves conclusions, es va determinar l'expulsió del secretari d'organització, Vicenç Gavaldà, i d'altres càrrecs, i altres militants imputats es van donar de baixa.

La formació, segons l'acord judicial, es va beneficiar d'uns 200.000 euros procedents de subvencions de la Conselleria de Treball a l'empresari andorrà Fidel Pallerols. Juntament amb els quatre condemnats, relacionats amb el partit als anys 90, haurà de fer front a una responsabilitat civil total de 388.000 euros, dels quals 300.000 ja es van fer efectius aquest dimarts. El partit ha demanat un crèdit per afrontar el pagament, tot i que es desconeix quan ha pagat cadascuna de les parts condemnades.

La portaveu democristiana ha llegit un comunicat del partit on destaca que el partit no ha estat imputat penalment en el procés, que ha actuat "de bona fe i amb desconeixement de la comissió d'actes il·lícits". Per això, ha negat diverses vegades que es pugui considerar que Unió s'ha finançat irregularment.

Llorens ha "lamentat" la situació generada i ha demanat "disculpes" en nom dels que van intervenir en els fets, encara que actualment no formin part del partit. Igualment, ha demanat respecte per la seva formació i pels militants i dirigents absolts que durant "setze anys han sofert una constant agressió a la seva honorabilitat amb un judici paral·lel".

Llorens ha explicat que Josep Antoni Duran Lleida té previst marxar aquest dimecres a la tarda cap a Xile com a president de la Comissió d'Exteriors del Congrés de Diputats i al matí ha estat reunit.

Duran, 21-11-2000: "si fos el responsable d'aquest finançament, dimitiría"

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?