Sociedad

El sistema judicial fa autocrítica pel Cas Pallerols

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, aposta per una reforma de la llei per evitar que les investigacions puguin dilatar-se tant en el temps, mentre que els jutges reconeixen que la justícia avança a un ritme massa lent

El sistema judicial ha fet autocrítica pel desenllaç del Cas Pallerols. Qui més fort ha carregat és el Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, que critica que una investigació per un cas de finançament irregular d'un partit hagi pogut allargar-se tant en el temps. També els jutges reconèixen que cal posar sol·lucions perquè la justícia deixi de caminar a un ritme tant diferent al de la societat.

Más información

El pròpi fiscal del Cas Pallerols, Fernando Rodríguez Rey, fa referència, sense criticar-lo, al periple que ha passat la causa durant 13 anys: un canvi de jutge d'instrucció, de Josep Niubó a Sílvia López, la mateixa magistrada que ara instrueix el cas ITV, i el fet que el cas s'arxivés fins a dues vegades, primer al Suprem i després a Barcelona.

El fiscal general, Eduardo Torres Dulce, assegura que amb aquests antecedents, encara que el judici s'hagués celebrat "els acusats haurien acabat amb penes molt més baixes" i considera "penós i escandalós" una instrucció tant llarga.

Els pròpis jutges reconèixen que la maquinaria processal avança a un ritme massa lent en comparació amb el de la societat actual. Margarita Uría, vocal del Consell General del Poder Judicial ha assegurat en una entrevista a l'Hora 14 de la SER, que "cal fer tot el que calgui perquè els processos judicials puguin anar d'acord amb el que els temps exigeixen".

Uría reconeix que el que ha passat en el Cas Pallerols "no és un bon exemple" del funcionament de la Justícia i assegura que és "insostenible en uns temps on tothom està tant pendent de la bona gestió dels fons públics, que una investigació com aquesta pugui aturar-se tantes vegades".

Com a sol·lució per tot plegat el pròpi fiscal general de l'Estat proposa "modificar la llei" per fixar un límit de temps en les investigacions. Una cosa que no ha vist amb mals ulls Uria. Tot i així, el que sí descarta la vocal del Consell és crear investigacions exprés com les que ja fan altres sistemes judicials europeus, perquè considera que simplificarien massa casos tant complexes com els de corrupció.

A l'Hora L també hem parlat amb l'exfiscal anticorrupció, Carlos Jimenez Villarejo. Quoincideix en criticar la dilatació del procès, però assegura que en casos "on està en joc la transparència dels partits", el millor hagués estat "portar el tema a judici", tot i el risc que es reduïssin les condemnes.

Tot i així, Villarejo assegura que casos com aquest, el Cas Treball o el Cas Turisme, demostren "que molts partits que continuen tenint responsabilitats de govern han caigut en casos de mala pràxis".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00