Ensenyar a l'europea
La conselleria d'ensenyament proposa als docents una nova metodologia per explicar les matèries als alumnes de primària i secundària. La filosofia que ha marcat els dos anys de treball necessaris per desenvolupar aquests documents és que per avaluar-nos amb Europa, hem d'ensenyar com es fa a la resta de països del continent
La intenció del departament és que els mestres comencin a aplicar aquestes noves metodologies a partir del curs vinent. De moment estan enllestides les recomanacions per ensenyar llengua i matemàtiques
Des de fa dues dècades, tots els sistemes educatius es valoren en funció dels resultats que obtenen a les proves PISA, unes proves que no valoren la capacitat de l'alumne per memoritzar continguts o conceptes sinó per utilitzar en el seu dia a dia allò que li han ensenyat a l'escola.
Más información
Això és el que es vol aconseguir amb aquesta nova metodologia que el departament posa a disposició de centres i docents i que confia es comenci a aplicar a partir del curs vinent. La consellera Irene Rigau assegura que fins ara s'havia deixat en mans de cada centre aquesta feina "que requereix un nivell d'expertesa que no tothom té" .
La intenció del departament és sobre tot facilitar la feina als docents; posant a la seva disposició la teoria i prop d'un miler d'exemples pràctics i provats per aplicar a les aules aquest nou sistema d'ensenyament ,que suposa -diuen des del departament- "un canvi de paradigma" i també un "canvi de rol" per a mestres i alumnes.
Alguns dels directors i mestres presents a la presentació formal dels documents que s'ha fet aquest matí al Palau de la Generalitat consideren que és una bona iniciativa, que recull moltes de les innovacions que ja s'estan aplicant a algunes aules però que requereix d'un nou esforç personal del professorat, que haurà d'utilitzar el seu temps lliure per estudiar i analitzar com implementa aquesta nova manera d'ensenyar.
Caldrà veure, diuen també els docents consultats, quins canvis introdueix el Ministeri en el currículum i fins a quin punt seran concordants amb el que proposa la conselleria. En aquest punt, fonts del departament insisteixen que la seva proposta va en la direcció que ha marcat la Unió Europea com a objectiu per l'any 2020. Una estratègia a la que també va donar suport, recorden, l'estat espanyol.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...