Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 27 de Enero de 2020

Otras localidades

Petó a la bandera però sense passaport

11.000 estrangers que han jurat la nacionalitat espanyola davant de notari a Barcelona en els últims 4 mesos no tenen encara ni DNI ni passaport

Passaport espanyol

El govern espanyol va engegar el mes de juny un pla per agilitzar aquests tràmits i va permetre que la jura de nacionalitat es pogués fer davant del notari. Però un problema informàtic ha paralitzat 4 mesos el procés. Tot just ahir es va reactivar però ara, amb tants expedients acumulats aquestes persones no saben quan podran tenir els papers

La jura de nacionalitat es fa habitualment davant el jutge del registre civil, però amb la saturació actual, el govern va engegar un pla que contemplava que entre juny i desembre d'aquest any es pogués fer també davant de notari. En principi, el registre civil havia d'agafar aquesta acta notarial per poder fer el certificat de naixement, que és el paper necessari per anar a la comissaria i obtenir el DNI i el passaport.

Però la jutge del Registre Civil de Barcelona va plantejar una qüestió de competència - posava en dubte que haguessin de donar per vàlides aquestes jures - i es va paralitzar el procés esperant una resolució de la Direcció General dels Registres i del Notariat.

El pronunciament va arribar a principis de setembre, en la que la DGRN certificava la validesa de les jures realitzades davant de notari. Però tampoc va ser possible iniciar les inscripcions a Barcelona perquè en aquest cas, el Registre va al·legar problemes informàtics amb el programa que havia de servir per accedir a les actes notarials.

En definitiva han estat quatre mesos d'espera per a aquestes persones que ja són considerades espanyoles i han renunciat en molts casos a la seva antiga nacionalitat, però en canvi no tenen el certificat que els ha de donar el registre civil i que necessiten per poder anar a la comissaria a tramitar el DNI i el passaport.

Aquesta setmana han començat les inscripcions, però ara, la por, es que no saben quan trigaran tenint en compte l'acumulació d'expedients i la saturació dels registres civils. Elvira Rodríguez, advocada experta en la matèria, assegura que "és molt difícil poder fer un càlcul. Quan les jures es feien davant del Registre Civil s'arribaven a allargar entre 6 i 8 setmanes. Ara a Barcelona tenen 11.000 expedients acumulats i ens preocupa saber quan temps haurem d'esperar per tenir els certificats".

Moltes d'aquestes persones estan pendents de tenir els papers per fer altres tràmits com la nacionalitat dels fills, la inscripció de matrimonis o marxar a l'estranger. El Nicolás fa 12 anys que viu a Catalunya, ha estat dos anys tramitant la nacionalitat i ara té por de no poder marxar a estudiar a Anglaterra. "Ja ha estat llarga la tramitació. La meva idea és poder marxar el proper curs a estudiar a Londres, i la veritat és que espero tenir els papers a temps. Perquè jo fa 12 anys que visc aquí, ja vaig anar a una escola catalana, però actualment només compto amb la residencia, i la veritat és que viatjar a segons quins llocs és més complicat".

En total a Catalunya 19.731 persones han fet la jura davant de notari des del juny fins el setembre. Per províncies, la llista l'encapçala Barcelona, amb 17.934 jures, en segon lloc Girona, amb 1.016, Tarragona amb 750 i Lleida amb 31.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?