Sociedad

La jutge imputa vuit mossos per la mort de l'empresari del Raval

La jutge retira l'acusació contra l'home que inicialment es va barallar amb la víctima perquè considera que aquesta disputa no va tenir res a veure amb la mort de l'empresari

Un fotograma del vídeo publicat pel diari EL PAÍS on es veu l'actuació dels policies al Raval, la nit del 5 d'octubreEl País

La jutge que investiga la mort de l'empresari del Raval detingut pels Mossos, Juan Andrés Benítez, ha imputat els vuit Mossos d'Esquadra que van reduïr la víctima. La instructora considera que hi ha indicis que van abusar de la força. En canvi, arxiva la imputació contra el veí amb qui es va barallar l'empresari.

La jutge considera que la disputa que Juan Andrés Benítez va tenir amb aquest veí abans que arribessin els Mossos no va tenir res a veure amb la mort de l'empresari. Per això, ha arxivat els càrrecs contra aquest home.

Más información

De fet, en la seva interlocutòria, la jutge diu que si fos per aquesta enganxada, Benítez només hauria patit lesions lleus que haurien necessitat només "una primera assistència facultativa".

D'aquesta manera la instructora separa els fets en dues parts: la de la baralla, que desvincula de la mort de l'empresari, i l'actuació dels Mossos, que és on ara veu responsabilitat.

En concret la jutge considera que els vuit agents podrien haver abusat de la força per reduïr Benítez i els atribueix "un delicte contra la vida, contra la integritat moral i física". A més, també considera que aquests mossos podrien haver falsejat l'atestat policial sobre la detenció i "coaccionat" els veïns perquè els entreguessin els vídeos, "obstruïnt la investigació" judicial.

La jutge dóna credibilitat al vídeo enregistrat pels veïns i parla "de crits esgarrifossos" i de "cops de puny", "puntades" i ús "d'una defensa extensible" que continuen, fins i tot "quan els crits han acabat".

Igualment eleva la categoria del testimoni d'aquests veïns per la seva "serenor" i "fermesa" a l'hora de declarar, quan descriuren que la víctima no tenía sang abans que arribessin els agents, que el van colpejar, que ja estava inconscient abans que l'entressin al cotxe patrulla, que van netejar la sang del terra i que els van demanar les imatges.

La jutge també basa la seva argumentació en l'informe de la Policia Nacional q parla de fins a 5 cops de puny al cap dels agents a la víctima i en la autòpsia, segons la qual la mort de l'empresari seria "d'orígen homicida", causada, diu, "per múltiples traumatismes sobre la regio del crani" i combinada amb un "infart".

La instructora ha citat a declarar els vuit agents el proper 13 de novembre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00