Sociedad | Actualidad

La llei electoral: maquillatge de l'actual sistema

CiU, ERC i ICV intenten convèncer el PSC perquè se sumi a l'última proposta que hi ha sobre la taula

Aquests tres partits han arribat a un comú denominador: donar una mica més de pes a Barcelona (4 diputats) i treure'n 2 a Lleida, 1 a Tarragona i 1 a Girona. També es desbloquejarien les llistes. Es guanya una mica de proporcionalitat però el PSC, de moment, ho troba poca cosa per sumar-se a l'acord.

Per desencallar les negociacions, els partits fa setmanes que han deixat parada la ponència parlamentària i es reuneixen discretament. Demà hi ha una nova trobada, en la que, segons fonts de diferents partits, s'hauria d'acordar donar l'impuls definitiu a la llei.

Más información

És una llei en la que fa anys que s'hi treballa i que en un principi s'afrontava amb gran ambició. Es parlava de portar el model alemany de doble vot, de fer llistes obertes per poder votar representants de diferents partits o el que volien PSC i ICV de fer un únic districte electoral. Finalment, res de tot això. Els ponents se n'han adonat que per arribar a un gran acord, l'única possibilitat és retocar una mica el model actual.

Fonts de CiU, ERC i ICV asseguren a la SER que hi ha un acord de base per seguir treballant i tirar endavant la llei. Però una llei electoral necessita el suport de 90 diputats. I per CiU és imprescindible que hi sigui el PSC, "o la fem amb ells, o no la fem" asseguren. Els socialistes, en canvi, tenen reserves a l'hora de fer una llei que en el fons no canviï gaire res. Ara bé, de moment no posaran obstacles a que se segueixi treballant i fins i tot, algun dirigent reconeix que "és fàcil que acabin arribant a un acord encara que sigui votant amb una pinça al nas".

Com serà el nou model?

L'única manera de que el PSC s'hi pugui sumar és augmentant la proporcionalitat. I aquesta és l'última proposta que hi ha sobre la taula: Barcelona guanyaria 4 escons (passant de 85 a 89); Lleida en perdria 2, mentre que Girona i Tarragona en perdrien 1. Ara bé, això tampoc no és definitiu, ja que ERC vol que la divisió territorial siguin ja des del primer dia les vegueries i no les províncies...

La principal novetat del sistema seran les llistes desbloquejades. Això no passa enlloc d'arreu de l'estat. No són llistes obertes, però sí que permet escollir els diputats indistintament del lloc que ocupin a la llista.

Altres detalls de la llei estan ja tancats com, per exemple, reduir el cost publicitari durant les campanyes, més control en com es financien aquestes campanyes, o crear una Sindicatura Electoral com a òrgan regulador.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00