Sociedad

Els familiars dels nens robats tiraran per la via penal

Això arriba després que la fiscalia hagi arxivat gairebé 200 casos a Catalunya. Si tampoc se'n surten per aquesta via, estan disposats a arribar fins la justícia europea

MONTSE RIART

El problema a l'hora d'investigar-ho és que quan el nadó està a una fossa comuna - la majoria dels casos - el fiscal no pot exhumar el cos i per tant no pot seguir endavant.

Després que s'hagin arxivat prop de 200 casos, els afectats asseguren que no es quedaran quiets. El següent pas és presentar una demanda als jutjats penals. Aquesta és la via que preparen més d'un centenar d'afectats de l'Associació SOS BEBES ROBATS CATALUNYA. El problema és que moltes d'aquestes famílies no tenen els diners per pagar un advocat i un procurador: per això estudien presentar denuncies col·lectives.

Els afectats s'haurien d'ajuntar per tant per hospitals on haurien donat a llum, i denunciar al centre mèdic i a tot l'equip que hi treballava aquell dia. A partir d'aquí el jutge pot demanar les dades pertinents a la Seguretat Social i a l'Hospital per concretar contra qui es dirigeix exactament la querella.

Más información

Els afectats critiquen els entrebancs d'aquest periple judicial i les dificultats per accedir a la justícia graulita i asseguren que arribaran fins on faci falta.

La instància europea on haurien d'anar aquests casos és el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Segons les últimes dades de la fiscalia s'han practicat 16 exhumacions i s'han pres 11 mostres biològiques que serveixen per fer estudis comparatius d''ADN amb els seus familiars directes. Han arribat els resultats de 8 casos i en tots, el nadó pertanyia al denunciant i aquestes investigacions s'han arxivat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00