Últimas noticias Hemeroteca

Domingo, 15 de Diciembre de 2019

Otras localidades

18 retrobaments de nens robats a tot l'Estat

Segons el laboratori Neo-diagnòstica, que des de fa gairebé 3 anys analitza mostres d'ADN d'arreu de l'Estat, 3 d'aquests retrobaments s'han produït a Catalunya

Aquests laboratoris també han practicat 40 exhumacions i en 3 casos, el nadó enterrat no es corresponia amb el que buscava la família. És a dir, anys abans els hi havien dit que allà havien donat sepultura al seu fill però les mostres han demostrat que no és així.

El laboratori Neo-diagnòstica va començar a analitzar dades d'ADN a mitjans de 2011 de mares a qui suposadament els havien robat els fills, i de fills que podien haver estat robats.

Hi ha 3 empreses que s'hi dediquen. Actualment tenen una base de dades amb poc més de 2 mil mostres, i d'aquí han sortit 18 retrobaments. És a dir, 36 persones s'han retrobat del total de 2 mil que busquen els seus famliars: menys del 2 per cent.

Però per a les 36 persones que s'han retrobat, el moment, és d'autèntica "explosió" d'emocions, segons el gerent de Neo-diagnòstica, Jaume Puj. Explica que els familiars i el suposat fill perdut "es conté, com a molt es truquen", durant el procés, però que quan els confirmen que els seus ADN's cuoincideixen, "en aquell moment és una explosió d'una sèrie de moments brutals d'alegria". Reconeix que el fet que ells hagin viscut el procés, fa que "volent o no", s'hi "impliquin".

L'altra cara de la moneda és per aquells que han trobat algú amb qui hi havia una coincidència genètica, que finalment s'ha descartat. Per certificar-ho passen per 3 fases: en la primera es fa un perfil genètic i si la base de dades de l'empresa troba una coincidència, s'ha de passar a la segona fase, una altra prova de compatibilitat. Amb aquesta segona es dóna pràcticament per fet que les dues persones són familiars però es fa una tercera prova de verificació per estar-ne absolutament segurs.

Fins a 200 vegades s'ha fet la segona prova perquè existia una coincidència. I quan arriben els resultats negatius és un moment molt difícil per a les famílies: "És dur per elles i per nosaltres" diu el gerent, que explica que "l'estadística és baixa perquè els perfils que s'utilitzen són parcials i poden donar aquest error".

Segons explica Jaume Puj, seria ideal que "tothom es fes les tres proves", de manera que no hi hauria marge d'error. El problema és que això "implica pagar 250 euros" i diu que moltes d'aquestes persones "no s'ho poden permetre".

Un altre dels problemes a l'hora de poder fer els retrobaments és que a la base de dades hi ha "principalment pares". Un 70 per cent de les mostres genètiques amb que compten són de pares i mares, i el 30 per cent dels fills.

40 exhumacions practicades a tot l'Estat

Aquests laboratoris també han practicat una quarentena d'exhumacions i, en tres casos, el nadó enterrat no es corresponia amb el que buscava la família.

És a dir, anys abans els hi havien dit que allà havien donat sepultura al seu fill però les mostres han demostrat que no és així.

I dos d'aquests casos han passat a Catalunya. El problema amb les exhumacions és el preu: en aquest cas les proves s'enfilen entre els 1.300 i 1.500 euros. I és un procés molt complex que inclou un pèrit, un testimoni, un antropòleg i a més a més requereix demanar permisos sanitaris, aixecar actes d'exhumació i el transport del cos.

En definitiva, un procés farragós que no tothom pot costejar. En qualsevol cas, el resultat que s'obté té validesa judicial i per tant, un jutge l'ha d'admetre a tràmit.

A partir d'aquí, el que fan els jutjats és tornar a contrastar els resultats, tornar-ho a analitzar amb un altre pèrit.

16 exhumacions practicades per la fiscalia de Barcelona

Una cosa són les exhumacions que costejen els familiars a nivell privat, a través d'aquests laboratoris, i l'altra són les que es practiquen per ordre de la fiscalia, que recepciona algunes de les denúncies que presenten els afectats.

En alguns casos els familiars van recórrer al laboratori perquè la fiscalia havia arxivat els casos. D'altres han buscat respostes directament del laboraltori abans de presentar cap denuncia.

En el cas de la fiscalia, les últimes dades indiquen que s'han practicat 16 exhumacions i s'han pres 11 mostres biològiques que serveixen per fer estudis comparatius d'ADN amb els seus familiars directes.

Han arribat els resultats de 8 casos i en tots, el nadó pertanyia al denunciant i aquestes investigacions s'han arxivat.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?