Domingo, 04 de Diciembre de 2022

Otras localidades

Mor l'escultor de la Sagrada Família, Josep Maria Subirachs

Subirachs va fer la decoració escultòrica de La Passió del temple de la Sagrada Família, on va treballar 18 anys

Josep Maria Subirachs, en una imatge d'arxiu

Josep Maria Subirachs, en una imatge d'arxiu / ACN

L'escultor Josep Maria Subirachs va morir aquest dilluns a Barcelona als 87 anys com a conseqüència d'una malaltia neurodegenerativa. Subirachs va ser l'encarregat el 1986 dels grups escultòrics de la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família de Barcelona i va dedicar divuit anys, entre el 1987 i el 2005, al conjunt, considerat la culminació de la seva carrera escultòrica i una de les seves grans obres de la seva trajectòria.

A banda d'aquesta faceta, Subirachs també ha destacat com en l'àmbit de la pintura, el dibuix, el tapís i el disseny de joies, entre d'altres. La cerimònia de comiat se celebrarà en la intimitat de la família i properament se celebrarà un acte públic de comiat.

L'escultor va néixer a Barcelona l'any 1927. Va començar la seva carrera d'escultor del 1942 al 1947 com a aprenent d'Enric Monjo, on adquireix els coneixements tècnics i que consolida treballant al costat de l'escultor noucentista d'Enric Casanovas amb qui treballa fins al gener del 1948.

Una de les característiques de la seva obra escultòrica és quan incorpora el grattage, no deixant mai llises les superfícies, fent-les rugoses i rústegues per accentuar l'expressió de la matèria.

L'escultor també és un dels fundadors el 1950 del grup Postectura junt amb els seus companys Francesc Torres Monsó i Martí Sabé i els pintors Esther Boix, Ricard Creus i Joaquim Datzira. L'any següent, el Cercle Maillol de l'Institut Francès li va concedir una beca per ampliar els estudis a París, on es contagia de les darreres avantguardes europees i entra en contacte amb l'escultor Henry Moore. Durant aquests anys, el pintor belga Luc Peire descobreix la seva obra al Saló d'Octubre i el convida a traslladar-se a Bèlgica, on s'hi instal·la entre 1954 i 1956.

Un any més tard, el 1957, s'instal·la 'Forma 212', la primera obra abstracta emplaçada en un espai públic de Barcelona, el 1958 es col·loca a la façana de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona el relleu 'Les taules de la Llei' i el 1960 inaugura 'Evocació marinera', al barri de la Barceloneta.

Tot i així, una de les obres més destacades de l'escultor és la realització dels grups escultòrics de la façana de La Passió del temple de la Sagrada Família de Barcelona. De fet, està considerada la seva gran obra, formada per més d'un centenar de figures esculpides en pedra i quatre portes de bronze, i hi dedica quasi vint anys, entre 1987 i el 2005.

Subirachs és l'autor de més d'un centenar d'escultures públiques arreu del món, més de 70 de les quals estan a Barcelona, com el monument a Francesc Macià a la plaça de Catalunya, el monument a Narcís Monturiol, el fris 'Barcelona' a l'Ajuntament de Barcelona, i la porta de la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, entre moltes altres.

Al llarg de la seva vida, Subirachs també ha treballat altres disciplines, com la pintura, el dibuix, l'obra gràfica, el tapís, la il·lustració de llibres, l'encunyació de medalles i el disseny de joies.

Entre d'altres reconeixements, Subirachs va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or del Mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona.

Durant la seva carrera, ha exposat en multitud de ciutats d'arreu del món com Anvers, Brussel·les, durant la seva etapa a Bèlgica als anys 60; junt amb altres ciutats europees com Zuric, Hamburg, París i Roma; als Estats Units, com Chicago (1962) i Nova York (1982), i fins i tot al Japó (1990) i a la Xina, com a Hangzhou i Pequín, els anys 2005 i 2006. També ha exposat en nombroses ciutats d'arreu de l'Estat, com Saragossa, Santander, Sevilla i Lleó.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?