Els mosquits tigre es podran detectar amb una aplicació mòbil
L'aplicació ha sigut creada al Centre d'Estudis Avançats de Blanes i primer provada amb alumnes de primària de Girona
La Generalitat acaba de llançar una alerta pel risc de contagi de malalties víriques que poden tenir les seves molestes picades. L'aplicació permet compartir a temps real el lloc exacte on s'ha trobat un d'aquests mosquits.
Más información
Tigatrapp és el nom d'aquesta aplicació, creada pel Laboratori d'Ecologia del Moviment del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC. Compta amb quatre pestanyes. La primera serveix per compartir la troballa del mosquit tigre entre els usuaris. Una segona serveix per documentar els llocs on crien. També es pot trobar una galeria d'imatges, en la tercera pestanya, que serveix per no confondre els mosquits tigre amb d'altres. I per últim un mapa on queden marcades les aportacions que fa l'usuari a l'aplicació.
Totes les dades que envien els participants queden reflectides a un altre mapa, consultable al web Atrapa el Tigre, gestionat pel mateix Laboratori d'Ecologia. Aquest es tracta del primer projecte de participació ciutadana relacionat amb el mosquit tigre, però segueix l'estela d'altres iniciatives del CSIC com el web Observadors del Mar. La co-coordinadora del projecte, Aitana Oltra, explica que aquest es complementa amb les investigacions científiques i que per tant no pretén substituir-les.
El mosquit tigre és una espècie invasora originària del Sud-est Asiàtic i present a Catalunya des de l'any 2004. Habita i cria a zones urbanes i és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals com el Dengue i la Chikungunya. Precisament, l'Agència de Salut Pública de Catalunya acaba de llançar una alerta per les persones que viatgin a països del Carib, Sud Amèrica, sud-est asiàtic i Àfrica equatorial. Demana que vigilin perquè si allà els pica un mosquit i els contagia amb una d'aquestes malalties, un cop aquí, si els piqués de nou un altre mosquit tigre, la podrien contagiar.