Sociedad

La cúpula dels Mossos es reforça després de la tempesta

El Comissari en cap, Josep Lluís Trapero fitxa dos intendents que han de millorar les relacions entre la base del cos i la direcció. També recupera la figura del mosso portaveu

La cúpula dels Mossos d'EsquadraANNA PUNSÍ

També hi ha moviments de cadires a la Divisió d'Investigació Criminal i en algunes comissaries de Barcelona. Són canvis que es produiran a partir del setembre després de mesos de tensió política i mediàtica entorn a la policia pel cas del Raval, el d'Esther Quintana o Can Vies.

El Comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero està acabant de muntar una estructura de suport a l'entorn de la seva figura amb aquests dos intendents: Xavier Gàmez, sotscap de la Regió Policial de Girona i Xavier Porcuna, cap de la Divisió de Sistema d'Informació, que controla els dispositius informàtics i tecnològics del cos.

Encara s'ha d'acabar de tancar, però Porcuna podria ser el nou portaveu dels Mossos, una figura que fins ara ocupava el Comissari, Joan Miquel Capell, que va marxar del cos fa uns mesos. La policia té la necessitat clara de comunicar-se millor, especialment quan hi ha episodis greus i polèmics, com el cas Raval, el cas Esther Quintana o Can Vies. Des de dins i des de fora s'ha posat en evidència que hi ha hagut errors. Algunes fonts dins del cos expliquen que la idea és acostar-se al model anglosaxó on la policia uniformada agafa el protagonisme en situacions delicades que tenen a veure amb la seva actuació. I el polític queda més al marge. El nou director general, Albert Batlle s'ha reunit amb diferents comandaments en diverses visites a les regions policials i ha destacat un missatge: "No sóc policia i no pretenc fer de policia".

El reforç de la Prefectura dels mossos respon també a l'estil de governar que té el Comissari en cap, Josep Lluís Trapero, que porta un any i mig en aquest càrrec, i que ja a investigació, havia creat un nucli dur de persones de confiança que estaven directament sota les seves ordres. En aquest cas, es repeteix la filosofia. Dins de la Prefectura es mantenen els Comissaris Ferran López i David Piqué, que s'ocupen dels serveis central i territorials respectivament.

Els episodis complicats dels últims temps també han accentuat la necessitat de millorar les relacions entre les comissaries del territori i la cúpula, amb seu al Complex Central d'Egara, a Sabadell. Hi ha hagut reunions per aixecar els ànims de la tropa. Però la idea és estar-hi més a sobre, saber quines mancances tenen, quines comissaries compleixen amb els objectius i quines no. La base sent que hi ha un abisme amb la cúpula i que les decisions que sovint es prenen no ajuden amb la feina diària de les comissaries.

Alguns dels canvis han propiciat un joc de dominó en altres àrees. La vacant que deixa l'intendent Gàmez a Girona serà ocupada per l'intendent Jordi Bascompte, que en els últims 3 anys ha estat al capdavant de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC). L'intendent, Ignasi Teixidó, que és el cap de la comissaria de l'Eixample, serà el nou cap de la DIC i deixa la plaça de responsable de la comissaria de l'Eixample en mans de Teresa Laplana, que fins ara dirigia l'APB de Sant Andreu. El fins ara sotscap, Enric Cervelló ascendirà i ocuparà aquesta plaça. Per altra banda, a l'espera de fer els nomenaments oficials, diverses fonts apunten que el cap de la comissaria de Sants, Ramon Tomàs es farà càrrec dels Dispositius a la capital catalana i la seva vacant serà ocupada per Xavier Alfaro.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00