Sociedad | Actualidad

Finalitza la restricció d'aigua del pantà de Riba-Roja

Les analítiques de les taques aparegudes a la superfície han confirmat que no hi ha cap element tòxic. La Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Batea ja poden tornar a abastir-se amb l'aigua de l'Ebre.

Operaris netejant la part afectada per la contaminació d'algues del pantà de Riba-roja.(ACN)

Les restriccions es mantindran durant tot el dimecres fins que no es normalitzin els nivells d'aigua dels dipòsits

Les analítiques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han confirmat que les microalgues que van aparèixer al pantà de Riba-Roja d'Ebre no són tòxiques. Segons les primeres proves les taques van produir-se per un "bloom" de fermentació de les microalgues. Amb el resultat negatiu en toxicitat, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Batea ja podran tornar a abastir-se amb l'aigua del pantà.

Així ho ha confirmat a SER Catalunya el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès: "Una vegada em tingut el comunicat de la Confederació Demogràfica de l'Ebre conforme les algues no tenien cap element tòxic em posat en marxa tots els protocols per a que aquests municipis ja puguin posar en marxa les seves bombes. Ara ja respirem una mica més tranquils".

Segueixen les restriccions

Malgrat la bona notícia, la delegació del Govern mantindrà de forma preventiva les restriccions d'aigua al llarg del dimecres fins que els nivells d'aigua dels pous, que encara és baix, torni a la normalitat. Així, Protecció Civil continuarà abastint amb aigua de cisterna potable els tres pobles al llarg del dia, i de manera paral·lela a la captació d'aigua del pantà de Riba-Roja, fins el restabliment del servei ordinari d'aigua.

L'operatiu de la restricció, dut a terme pel Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), ha gestionat l'abastament de tres empreses, amb sis cisternes que han fet un servei interromput i han mobilitzat 500 m3 cúbics d'aigua, des del dilluns 18 i fins ara. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre ha valorat de manera positiva tot l'operatiu: "La Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs no han tingut cap problema. Batea va tenir dues hores on alguna part del municipi va tenir menys aigua de normal ja que no hi havia pressió. En un incident plantejat des de diumenge només ha succeït això, em sembla que l'operatiu ha sortit perfecte. Ara cal esperar no tenir cap incident més. La bona notícia es que no hi ha cap element tòxic que pugui complicar en un futur la salut pública dels ciutadans".

A més, també s'ha recordat als ciutadans que evitin malgastar aigua i que només realitzin aquelles activitats de consum d'aigua que siguin imprescindibles. Així ho ha confirmat Xavier Pallarès: "Continuem amb la restricció a la gent perquè no es malbarati l'aigua i per poder arribar més aviat al nivell necessari per al bombament". Per una altra banda, les activitats de bany i pesca a tot el pantà de Riba-Roja ja es poden reprendre amb normalitat.

Entrevista al delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès

02:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140820csrcsrcat_19.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00