Sociedad

La basílica de Sant Fructuós, al descobert

Els treballs arqueològics realitzats en les darreres setmanes a la zona de la basílica de Sant Fructuós han permès documentar les restes dels fonaments de l'absis i de la tomba del màrtir cristià. Això obre la porta a la recuperació en un futur, a mig o llarg termini.

La tomba on va ser enterrat el màrtir Sant Fructuós a Tarragona s'ha trobat en un molt bon estat de conservacióEVA HIDALGO

La intervenció arqueològica a la basílica de Sant Fructuós, a Tarragona, han permès confirmar el que fa 80 anys l'arqueòleg mossèn Serra i Vilaró ja va concloure: la basílica de Sant Fructuós, situada als terrenys de La Tabacalera, es va construïr al voltant de la tomba sagrada del màrtir cristià.

El temple, el més antic documentat de tota la ciutat, es va aixecar a finals del segle IV i principis del V, en el mateix període d'oficialització del cristianisme. Tenia 39 metres de longitud i una amplada de 18,5 metres. Aquest espai és l'origen de la veneració als màrtirs de Tarragona, tot i que les tombes estan buides perquè les restes de Sant Fructuós es van traslladar al segle VII a la catedral i posteriorment a Itàlia.

El conjunt funerari paleocristià més important d'Europa

Tenir aquestes restes documentades obre les portes a poder-la recuperar a mig-llarg termini i integrar-la a dins del conjunt funerari de la necròpolis. Segons el director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz, "això reforçaria el que ja tenim, un dels conjunts paleocristians més importants de l'Europa occidental, sumant a l'àrea de cementiris la basílica martirial".

Jornada de portes obertes

El proper dia 2 de novembre es farà una jornada de portes obertes per tal de poder visitar les restes, entrant per la necròpolis. Posteriorment les restes es tornaran a protegir i a tapar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00