Domingo, 03 de Julio de 2022

Otras localidades

A L’HOSPITAL TRUETA

Èxit en el primer autotrasplantament de moll d’os a una malalta de Crohn

El trasplantament s’ha fet amb cèl•lules mare de la pacient, una dona de 40 anys que convivia des de fa 20 anys amb aquesta malaltia intestinal. L’operació no és una cura definitiva, però sí que fa com si la malaltia comencés de zero

La Montse amb l'equip mèdic que l'ha tractat

HOSPITAL JOSEP TRUETA

Digestòlegs de l’Hospital Trueta i oncòlegs del servei d’Hematologia de l’ICO Girona han fet aquest primer autotrasplantament de medul·la òssia a una malalta de Crohn. És una teràpia cel·lular revolucionària que serveix per estabilitzar els malalts de Crohn més complicats que no responen als fàrmacs i que són intractables, fins i tot, operant-los.

A Catalunya, l’Hospital Clínic de Barcelona és pioner en aquest tipus d’intervencions, i ara, el Trueta de Girona s’ha convertit en el primer centre de fora de Barcelona en aconseguir amb èxit aquesta operació.

La Montse, de 40 anys i de Palafrugell, ha estat la primera pacient en rebre aquest tractament que consisteix en extreure les cèl·lules mare de la sang, eliminar les dolentes i tornar administrar les cèl·lules bones al pacient. Això aconsegueix restablir el sistema immunitari i fa que el cos deixi d’atacar per error l’aparell digestiu.

El cap del Servei de Digestiu de l'Hospital Trueta, Xavier Aldeguer, creu que podran sotmetre's a aquesta operació tres o quatre pacients cada any. Calculen que a les comarques de Girona hi ha uns 700 malalts de Crohn, dels quals, prop de 400 tenen greus problemes diaris per culpa d'aquesta malaltia.

L’autotrasplantament de moll d’os no és una solució definitiva per curar els malalts de Crohn, però sí que fa tornar la malaltia a l’estadi inicial i dóna una treva als pacients com la Montse, que després de 20 anys ha deixat de tenir mals de panxa i pot tornar a fer una vida normal.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?